Zero waste kamperen

zero waste kamperen

We zijn steeds bewuster bezig met het milieu en onze ecologische voetafdruk. Om op een duurzame manier door het leven te gaan, moet je al lang geen geitenwollen sokken meer aan. Met een zero waste lifestyle proberen we zo min mogelijk afval te produceren, en dit kan even goed in sneakers of trendy sandalen.
Maar hoe vertalen we deze levensstijl naar een zero waste kampeerlevensstijl? 

zero waste waterfles

Refuse: Zeg neen tegen ‘single use’ plastics

Hoe verleidelijk het ook lijkt om geen afwas te hebben als je gaat kamperen, je laat de plastic bordjes en bestek best links liggen. Van alle plastic afval in de oceaan is 89% afkomstig van deze plastic items die na éénmalig gebruik weggegooid worden. Vanaf 2021 wil het Europese Parlement daarom het gebruik van de zogenaamde single use plastics grotendeels verbieden. Een ideaal moment dus om over te schakelen op een duurzaam alternatief voor in je motorhome of caravan:
Kies voor een hervulbare waterfles in plaats van een plastic flesje, vervang plastic rietjes door een roestvrijstalen variant en neem je eigen boodschappentas mee als je naar de lokale markt gaat zodat je nee kan zeggen tegen een plastic zakje. 
Ook bamboe is een zeer dankbaar materiaal ter vervanging van plastic. Van een mooi, trendy en vooral stootvast servies tot een tandenborstel en wattenstaafjes, wie echt zonder plastic wil gaan kamperen, heeft tegenwoordig een uitgebreid gamma producten ter beschikking.  

Reduce: less is more

Kamperen is per definitie back to basics gaan en proeven van een leven met minder. Hoe minder voedsel, water en energie je verspilt, hoe beter. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar vaak staan we hier toch nog onvoldoende bij stil. 
Eenpansgerechten passen perfect in deze filosofie. Hiermee bespaar je niet alleen energie, maar ook afwas, twee vliegen in één klap. 
Ook koop je voedsel met een lange houdbaarheidsdatum (zoals rijst, pasta, suiker…) best in bulk. Dit klinkt misschien contradictorisch, maar in dit geval geldt ‘more is less’. Voedsel verpakt per individuele portie zorgt voor veel afval. Koop deze producten in bulk en neem de gewenste hoeveelheid in kleine(re) herbruikbare bewaarpotjes mee op je kampeertrip. Deze doosjes zijn trouwens ook makkelijker te stockeren in de beperktere opbergruimte die je in je caravan of motorhome ter beschikking hebt. 

Reuse: hergebruik wat je hebt 

Dit begint reeds bij de aankoop van je kampeermateriaal. Vergelijk verschillende merken en investeer in een degelijke uitrusting. Het zou zonde zijn dat die nieuwe rugzak al na één kampeertrip in de vuilbak belandt. Je zou ook niet de eerste zijn die zijn voortent van de caravan achterlaat omdat deze te moeilijk te demonteren en op te vouwen is. 
Ga zeker ook eens langs de tweedehandswinkel of surf online naar één van de vele tweedehandswebsites die het internet rijk is. Je kan er echte schatten vinden voor een prikje. 

Recycle: Zo weinig mogelijk restafval

Met bovenstaande tips ben je al een heel eind op weg om je afval tot een minimum te beperken. Veel campings bieden gelukkig de mogelijkheid om wat je nog hebt aan afval te sorteren. Maar wat als je je camper in de vrije natuur hebt geparkeerd? Die winkeltas die je meehad voor je boodschappen komt nu heel handig van pas om glazen potten, papier… terug mee naar huis te nemen om daar te recycleren. 
 

clean beach zero waste

Wil je als toerist ook echt iets terugdoen en er mee voor zorgen dat ook de volgende kampeerder kan genieten van een mooi stukje natuur? Dan kan je steeds deelnemen aan een lokale beach clean up. Zo maak jij een leuke strandwandeling en hoeven de zeedieren niet tussen het plastic te zwemmen.

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.