Tips voor het financieren en verzekeren van je camper

Aankoop camper

Ben je overtuigd van de vrijheid van een camper en ben je van plan om er binnenkort een aan te schaffen? Misschien kun je dan wel wat advies gebruiken over het financieren en verzekeren van je voertuig. Hoewel leningen en verzekeringen voor een mobilhome op verschillende vlakken overeenkomen met die van een auto, zijn er enkele belangrijke verschillen. Hier vind je enkele tips die je kunt gebruiken wanneer je op zoek gaat naar een lening en/of verzekering voor je motorhome.

aankoop camper

Op welke manieren kun je je camper financieren?

De aankoop van een motorhome is een grote stap. Je denkt daarom best op voorhand na over de manier waarop je deze zult financieren. De eerste plaats waar je waarschijnlijk aanklopt, is je bank. Sommige banken bieden een speciale lening voor vrijetijdsvoertuigen. 

Je kunt je camper echter ook financieren met een gewone autolening. Dit is bijvoorbeeld een goede optie als je bij je eigen bank wilt lenen en ze geen aparte lening voor motorhomes hebben.  

Als je een camper bij een dealer koopt, bestaat de kans dat je ook een lening bij hen kunt afsluiten. Vraag dit zeker even na tijdens je aankoop. Vaak geldt dat je beter kiest voor een lening bij een autodealer als je de camper binnen vijf jaar kunt aflossen en dat de rentevoet mogelijk ook lager ligt. 

Wil je ook een deel van de inrichting van je motorhome financieren met een lening? Dat kan! Je kunt hiervoor een persoonlijke lening afsluiten. Het nadeel is wel dat de rentevoeten van deze leningen een pak hoger ligt dan bij autoleningen. De beste oplossing is in dit geval om je eigen middelen te gebruiken voor de inrichting van je campervan en om een camper- of autolening aan te vragen voor de aankoopprijs van het voertuig.

Welke verzekeringen moet je afsluiten voor je camper?

Een BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) is niet alleen verplicht voor wagens, maar ook voor motorhomes. Je verzekering komt dan tussen wanneer je met je campervan schade berokkent aan een derde. Daarnaast zijn er ook verschillende verzekeringen die worden aanbevolen, maar niet verplicht zijn. Koop je bijvoorbeeld een nieuw voertuig, dan kun je ervoor kiezen om een gedeeltelijke of volledige omniumverzekering af te sluiten. Je kunt ook kiezen voor een rechtsbijstandverzekering voor juridische ondersteuning in het geval van een geschil.

Wil je liefst een omniumverzekering nemen, maar beschik je niet over voldoende middelen? Een oplossing is om meer te lenen dan het aankoopbedrag van de campervan. Bij bepaalde banken kun je namelijk tot 120% van de aankoopprijs lenen. Zo hoef je geen aparte persoonlijke lening af te sluiten om je voertuig beter te verzekeren en genieten je van de gunstige tarieven van een autolening.

Een reisbijstandsverzekering dekt meer dan enkel je motorhome, maar is een goede keuze. Zo kun je bijstand krijgen wanneer je autopech hebt. Als je met de campervan eropuit trekt en onbekende plaatsjes bezoekt, kan dit je heel wat moeite en geld besparen. Een lekke band of lege batterij zijn namelijk snel gebeurd. Met reisbijstand ben je onderweg zonder zorgen.

Je past je verzekeringen best aan je geplande bestemmingen aan. Je BA-verzekering dekt je namelijk in alle Europese landen. Afhankelijk van je verzekeraar ben je ook verzekerd in enkele andere landen, zoals Rusland, Montenegro en Iran. Ben je van plan om ook landen buiten Europa te verkennen met je campervan? Dan moet je ofwel een uitbreiding van het aantal gedekte landen aanvragen bij je verzekeraar ofwel een nieuwe verzekering afsluiten waarmee je voertuig gedekt is in de landen die je bezoekt.

Voor meer informatie of het afsluiten van de nodige verzekeringen kan je steeds terecht bij volgende BCCMA-leden:
RUWELKA - https://www.ruwelka-verzekeringen.be 
DUBOIS & LEULIER - http://www.dubois-leulier.be 

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.