Roadtriptip: Plovdiv, de culturele hoofdstad van Europa in 2019

Een caravan- of camperreis door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Servië brengt je uiteindelijk bij de Europese culturele hoofdstad van 2019: Plovdiv. De stad is met haar 8000-jarige geschiedenis een van de oudste van Europa en is na Sofia de grootste stad van Bulgarije. Toch is het met haar 345.000 inwoners een kleine stad.  

Plovdiv old town

Wat te doen? 

Plovdiv is eeuwenlang een smeltkroes van culturen geweest. In de stad, die zich uitstrekt over drie heuvels, zijn verschillende kerken en moskeeën te vinden. De prachtige Dzhumayamoskee bijvoorbeeld, telt maar liefst negen koepels, en in de Sveta Bogoroditsakerk met haar roze-blauwe klokkentoren zijn mooie fresco’s te bewonderen. Naast die religieuze bezienswaardigheden, zijn er ook nog overblijfselen van de rijke geschiedenis. Zo is er een Romeins amfitheater uit de tweede eeuw. In de zomer kan je daar verschillende voorstellingen zien, zowel dans als muziek.  

Het charmante stadje bestaat uit smalle, vaak steile steegjes, waarin je graag verdwaalt. Als je de weg volgt naar de top van de Nebet Tepe, krijg je bovendien een adembenemend uitzicht op de omliggende landschappen. Ook voor architectuur ben je in Plovdiv op de juiste plaats. De oude stad staat vol met kleurrijke huizen, die vaak zijn omgebouwd tot musea. 

Eten en drinken 

Het stadje heeft een rijke eet-en drinkcultuur. Nu, als culturele hoofdstad, bruisen de cafébuurten van Plovdiv meer dan ooit. In de Kapanabuurt in het bijzonder, is het ’s avonds erg gezellig. Het is de thuis van vele jonge Bulgaarse artiesten, die er ook hun studio’s hebben. Er worden veel evenementen georganiseerd die bezoekers van over heel Plovdiv aantrekken. De naam Kapana dankt de buurt trouwens aan de nauwe, met kasseien bezaaide weggetjes. Het Bulgaarse woord ‘kapana’ betekent letterlijk ‘val’. 


In de buurt

Het hele landschap rond Plovdiv ademt cultuur en geschiedenis. Op een uurtje rijden vanuit het centrum vind je het Bachkovoklooster. Dit klooster is het op een na grootste klooster uit Bulgarije, met een eetzaal waarvan de muren vol staan met fresco’s. Onderweg naar het klooster kan je stoppen bij het fort van Asenovgrad en vanop de middeleeuwse ruïne uitkijken over de beboste vallei.  

Verder is ook de Buzludzha UFO, 120 km ten noorden van Plovdiv, een bezoekje waard. Vroeger diende deze architecturale rariteit als vergaderzaal van de Communisten, maar nu is hij al jaren verlaten. Het is dus jammer genoeg niet meer mogelijk om het bouwwerk vanbinnen te verkennen, maar zelfs aan de buitenkant straalt het bizarre gebouw een futuristische vibe uit.  

plovdiv uitzicht

Meer info over Plovdiv als culturele hoofdstad vind je hier

Bezoek je Plovdiv met de camper of caravan? Deel je ervaring met #campaway! 

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.