Getuigenis: Weg met de motorhome, als twee kinderen op schoolreis

roadtrip camper june.be

Renske Vercammen, lifestyleblogster voor june.be met een hart voor lekker eten en mooie reizen, trok er samen met Emanuel Parent vorig jaar op uit met de motorhome. Een leuke throwback naar hun reisavontuur lees je hieronder. 

Weg met de motorhome. Dat klinkt uitermate spannend. Als twee kinderen op schoolreis. Maar dat is dan ook helemaal terecht. Een rijdend, supercomfortabel huis met douche en wc en een zalig groot bed.
We besloten de rivieren de Moezel, de Saône en de Drôme te volgen, een beetje in het kader van de wijn, maar ook uiteraard in functie van de natuurpracht en de desolate landschappen, die we doorkruisten

De Moezel

roadtrip camper june.be

De naam Moezel klinkt Duits, maar het is een rivier die door Duitsland, Luxemburg én Frankrijk stroomt. Moezel ontspringt in de Franse Vogezen. De monding ligt bij Koblenz, waar de 544 kilometer lange rivier in de Rijn vloeit. In Duitsland wordt de Moezel Moeder Moezel genoemd, in tegenstelling tot de Rijn, die de naam Vader Rijn kreeg. Uiteraard speelt wijn een centrale rol in het leven in het Moezeldal. Langs de grillige rivier vind je een landschap waarin wijngaarden domineren. De Moezel was voor ons de perfecte uitvalsbasis om vlakbij Metz een camping met zicht op deze rivier uit te kiezen en de volgende dag toch weer snel richting het zuiden te kunnen rijden. We bevonden ons per slot van rekening nog in het noorden en dat viel ’s avonds toch nog een beetje tegen. Gelukkig konden we ons binnen nestelen en gezellig film kijken bij kaarslicht in de motorhome.

De zwaan van de Saône

De Mâconnais is een beroemde wijnstreek in het zuiden van Bourgogne, in de Saône-et-Loire. En het is precies daar dat we de overgang vinden tussen het noorden van Frankrijk en het meer zuidelijke deel. Je wordt zeer snel gefascineerd door het lappendeken van landschappen: kleine bergen (van de Mâconnais), bossen op de toppen, heide op de dorre hellingen en met wijngaarden bedekte heuvels. Wat ons meteen opviel was de brede rivier die een enorme rust uitstraalde, geen botenverkeer, enkel wat vissers met een pain français en Camembert. Ik ontmoette er ook een zwaan en ik vond er niet beter op dan mijn brioche met hem/haar te delen. Zo ontstond er een soort ééndagsvriendschap. De zwaan lonkte hoopvol naar ook de rest van mijn picknick. Op het eind werd hij zelfs zo vrijpostig om mee de motorhome binnen te stappen, maar toen moest ik toch noodgedwongen afscheid nemen van mijn nieuwe vriend.

De Drôme

In deze streek voel je je écht een beetje in Canada en tegelijkertijd in de Provence. Met de camper hadden we de vrijheid ergens een plek aan de Drôme te zoeken. Ongebreidelde rust werd verzekerd én ontbijten aan deze magistrale rivier ook.
De Drôme, gelegen tussen de Alpen het Centraal Massief, is een uitgestrekt gebied waar de natuur uiteenlopende landschappen heeft geboetseerd. De steile, maar indrukwekkende gebieden van de Vercors staan in schril contrast met de glooiende heuvels in het regionaal natuurpark van Baronnies Provençales. Hoge kalkkliffen, diepe bergspleten, lavendelvelden, wijngaarden en olijfboomgaarden, eikenbossen, dennenbossen: een fantastische mix. Maar vooral de kleuren van de brede, woeste Drôme-rivier spreken tot de verbeelding. Ongeveer de helft ervan is bevaarbaar. Vanaf verschillende locaties kun je met de kajak een tocht maken, waarbij het landschap in kleine stapjes voorbij zweeft. 

roadtrip camper june.be

In de Drôme kun je je overigens aan de vele lekkere wijnen laven, maar echt bekend staan ze om de sprankelende Clairette de Die. Mierzoet als je ’t mij vraagt, maar wel erfgoed van de regio. Een tip: neem gewoon de fiets en begin rond te rijden zonder een mapje mee te nemen. Zo stoot je op prachtige kliffen en als je gelukt hebt zélfs op roofvogels


Foto’s  credit : Emanuel Parent

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.