Een rijbewijs B, BE of B met code 96 – wat mag je trekken?

Rijbewijs Caravan

Met een rijbewijs B mag een voertuig van categorie B een aanhangwagen met een maximale toegestane massa (MTM) trekken van 750 kg OF een MTM hoger dan 750 kg. In dat laatste geval mag het gewicht van het samenstel niet hoger zijn dan 3.500 kg.

Met een rijbewijs B met code 96 mag een voertuig van categorie B een aanhangwagen trekken met een MTM hoger dan 750 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet hoger is dan 4.250 kg. 

Met een rijbewijs BE mag een voertuig van categorie B een aanhangwagen trekken met een MTM van 3.500 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer dan 7.000 kg bedraagt.

Inschrijvingsbewijs aanhanger

Aanhangers met een toegestane massa (leeggewicht plus laadvermogen) onder de 750 kg hebben geen eigen inschrijvingsbewijs. Bagagewagentjes, de meeste vouwwagens en lichte caravans dragen dus hetzelfde inschrijvingsnummer als de trekkende auto, op een witte plaat. Vanaf 750 kg hebben aanhangers wel een eigen kenteken (gele plaat) en inschrijvingsbewijs. Daarop staat onder meer het chassisnummer en de ‘datum eerste toelating’. Het feitelijke bouwjaar van de caravan vind je op het typeplaatje (vaak op de rechterzijkant of bij de dissel).

Inschrijvingsbewijs auto

Op het inschrijvingsbewijs van de auto lees je wat je maximaal mag trekken, zowel geremd (caravans) als ongeremd (bagagewagentjes en vouwwagens). Als je exact wilt weten of je niet boven de limiet uitkomt, kun je dat checken bij een weegbrug in je omgeving. En verder moet je auto zijn voorzien van een goedgekeurde trekhaak inclusief een typeplaatje. Wij hebben een handige tool waarmee je het sleepgewicht van je wagen te weten komt. Ontdek de tool hier.

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.