Een lus door Corsica, Frankrijks grootste eiland

Corsica camper caravan

Vorige zomer reisde Campaway-ambassadeur Jan met zijn familie naar Corsica voor een roadtrip langs verschillende blikvangers en verborgen plekken op Frankrijks grootste eiland: elf dagen, gevuld met een mix van idyllische kusten, grootse bergen en pittoreske stadjes, allemaal onder de zomerse zon van de Middellandse Zee.

Een link naar hun route op Google Maps vind je hier. 

©Tekst en foto's door Jan Straus

Calanques Corsica camper caravan

Onze trip gaat van start in Ajaccio, de hoofdstad van Corsica. We vertrekken met een huurauto vanaf de luchthaven en trekken noordwaarts, langs de westkust. Deze is ruig en getormenteerd – diepe afgronden, soms woelige zee, eindeloos kronkelende weggetjes en grootste uitzichten leiden ons richting de fameuze Golf van Porto: ideale uitvalsbasis om de Calanques te bezoeken, waar het oranjerood gesteente afsteekt tegen het azuurblauwe water. Iets verder landinwaarts slingert een eenvoudig wandelpad door de diepe Speluncakloof: in de rivier nodigen waterpoelen, gevormd achter grote rotsblokken, ons uit tot verfrissing.

We rijden verder noordwaarts, en via het charmante stadje Calvi komen we terecht aan de rand van de Désert des Agriates: een rotswoestijn – een paradijs voor 4x4-enthousiasts – waar de temperaturen overdag makkelijk boven de 40 graden uitkomen. Onze tenten vinden een plaats op de kurkdroge strooisellaag van heerlijk geurende eucalyptusbladeren.  Een korte wandeling door het ondoordringbaar maquis wordt beloond met een prachtige zonsondergang. ’s Morgens is het heerlijk vertoeven op de aanpalende idyllische zandstranden in de regio van Ostriconi. 

Calvi Corsica camper caravan

Vervolgens steken we door, langs Bastia, naar de noordoostkust: de regio Cap Corse is een beetje ingeslapen, met kleinere dorpjes en charmante ministranden: we krijgen het gezelschap van voorbijzwemmende  dolfijnen. Bij zonsopgang prijken aan de horizon de contouren van het Italiaanse eiland Elba.

De volgende dagen nemen ons mee naar het bergachtige binnenland van Corsica. De bergtoppen gaan hier makkelijk boven de tweeduizend meter. Na een kort bezoek aan de vallei van de Asco kiezen we ervoor om,  wég van de GR20,  zelf een tweedaagse trekking te organiseren met de tenten naar een afgelegen hoogvlakte. 

Dolfijn Corsica Corsica camper caravan
Gebergte Corsica Corsica camper caravan

We vertrekken aan het skistation Val d’Ese en overnachten boven de Pozzi’s,  een soort alpenweide met ronde waterplassen. ’s Avonds klauteren we naar een top boven de 1300 meter en krijgen we prachtige vergezichten die reiken van de oost- tot de westkust. 

Inspanning verdient rust: het ruige binnenland wordt gevolgd door een ontspannen roadtrip langs de oostkust naar het zuiden. Via de té toeristische trekpleister Porto Vecchio en uitgestrekte stranden bereiken we de zuidpunt van Corsica: Bonifacio – stad die oplicht op de witte krijtrotsen.

Strand Corsica Corsica camper caravan

De westkust volgend, in de buurt van Roccapina, zijn grote delen zwartgeblakerde begroeiing stille getuige van de jaarlijks voorkomende bosbranden. De zengende zomerhitte zet ons aan tot extra waakzaamheid tijdens de Megalieten-wandeling in Cauria. Gelukkig vinden we ook nu weer afkoeling op de ontelbare stranden die Corsica te bieden heeft.

Uiteindelijk vervolledigen we onze roadtrip van een kleine 800 kilometer door een bezoek te brengen aan Ajaccio. Op de lokale markt in de haven wordt de verse visvangst verkocht aan particulieren en vele restaurantjes: de Corsicaanse keuken mag er zeker zijn. 
 

Corsica is een enorm veelzijdig eiland met om elke hoek en bocht (en dat zijn er véél) een nieuwe ontdekking. Onderschat afstanden niet: de wegen zijn zelden recht want door de grote hoogteverschillen zijn haarspeldbochten en eindeloze kronkels in de baan eerder regel dan uitzondering.

Het eiland biedt aan ieder type reiziger alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie: of je nu chique hotels wil of campings in de schaduw van kurkeiken, imposante natuur of rijke cultuur, avontuur of relax : alles kan. Warm aan te bevelen! 

Wil je op de hoogte blijven van de avonturen van Jan en zijn familie? Neem zeker eens een kijkje op zijn Instagrampagina

Heb je zelf een roadtripverhaal dat je met de Campaway-community wil delen? Stuur dan een mailtje naar contact@campaway.be. Volg  onze Instagrampagina en deel je posts met #campaway. 

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.