Een caravan of camper kopen of huren?

camper of caravan kopen of huren

Kamperen met de camper of caravan is echt iets voor jou. Tegen wakker worden in de vrije natuur  zeg je alleen maar volmondig ‘ja’. Een vakantie waar je kunt gaan en staan waar je wil, wanneer je wil; daarnaar ben jij op zoek. Maar of je nu een motorhome of een caravan moet kopen of beter een model huurt: dat blijft voorlopig een onbeantwoorde vraag. Lees hieronder alle voor- en nadelen van het kopen of huren van een motorhome of caravan.  

 KOPEN

Voordelen

Je vertrekt wanneer je wil, naar waar je wil en hoe vaak je wil. Het is jouw caravan of motorhome en jij doet er helemaal je eigen zin mee. Een lange reis, een korte roadtrip of zelfs een avondje bij vrienden – het kan allemaal!

Nadelen

Een eigen camper of caravan aankopen kost toch wat geld en voor zo’n beslissing ga je niet over één nacht ijs. Voor een nieuwe motorhome tel je al snel tussen de 40.000 en de 60.000 euro neer en voor een nieuwe caravan zo’n 20.000 euro. Daarbij komen nog de verzekering, onderhoudskosten, stalling enzovoort.  

Een eigen motorhome of caravan richt je helemaal in zoals jij het wil. Bovendien kan je er een voorraad droge voeding en toiletgerief in achterlaten en hoef je minder met materiaal te sleuren.

Je kunt minder experimenteren met nieuwe modellen. Indien je ervan houdt de nieuwste trends en technische snufjes uit te proberen, is het misschien beter om te huren.

Een camper of caravan kost je op jaarbasis zo’n 6.000 euro. Wetende dat liefhebbers gemiddeld zo’n 120 nachten per jaar gaan kamperen, komt het een stuk goedkoper uit dan een all-in reis op hotel.

Eenmaal je beslist hebt dat je eigenaar wil worden van een camper of caravan, zal je merken dat de keuze niet zo evident is. Eerst zal je moeten beslissen of je caravan of een motorhome wil kopen. Daarna moet je beslissen over het merk, het type voertuig, de indeling en de prijscategorie.

Wil je geen tweedehandsmodel kopen, maar vind je een splinternieuwe caravan of motorhome toch nog te duur? Weet dat verhuurbedrijf hun vrijetijdsvoertuigen na één seizoen vaak verkopen.

Overtuigd? Wacht niet langer en schaf jezelf een droommodel aan. Wil je weten welke soort caravan of camper het best bij je past? Klik dan hier om de verschillende soorten camper te ontdekken en hier voor de verschillende soorten caravans.

HUREN
 

Voordelen

Huren is ideaal als je het voldoende vindt om twee à drie keer per jaar met de camper of caravan te vertrekken. 

Nadelen

Natuurlijk zijn roadtrips met de motorhome of caravan minder spontaan – je moet op tijd een voertuig boeken. 

Je bent minder geld kwijt dan wanneer je in één keer een groot bedrag uitgeef aan het kopen van een caravan of camper.

Met een huurmodel moet je altijd net dat ietsje voorzichtiger zijn. Het thuisgevoel is er iets minder – je moet de camper of caravan immers terugbrengen zoals je hem uitleende. Een huurmodel zal altijd een personal touch missen.

Mensen die ooit een eigen motorhome of caravan willen aankopen, starten vrijwel altijd eerst met huren. Hierdoor kun je verschillende modellen testen, maar ook verschillende soorten reizen. Huren kan dus perfect gezien worden als een belangrijke tussenstap naar je eigen voertuig!

Als je écht graag met de caravan of camper op reis vertrekt, komt huren vaak minder voordelig uit dan kopen.

Als je écht graag met de caravan of camper op reis vertrekt, komt huren vaak minder voordelig uit dan kopen.

Denk je dat een huurcaravan of –motorhome helemaal je ding is? Met een huurmodel kun je evengoed met volle teugen genieten van de vrijheid van deze manier van reizen, de natuur en deugddoende wandelingen. Doe hier inspiratie op voor je volgende reis!

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.