5 tips voor een succesvolle eerste kampeervakantie

tips voor kampeervakantie

Voor heel veel mensen staat kamperen gelijk aan rust, eenvoud en plezier. Maar dat neemt niet weg dat de eerste camper- of caravantrip altijd een beetje spannend is en de nodige stress met zich meebrengt. Want wat moet je allemaal meenemen? Naar welke bestemming rijd je? En is de camper wel klaar om de weg op te gaan? Dankzij de volgende 5 tips ervaar je weinig tot geen stress tijdens de voorbereidingen en wordt je eerste kampeervakantie ongetwijfeld een succes.

Tip 1: Check-up van je camper of caravan

Je hebt zo lang uitgekeken naar je eerste trip met de camper of caravan en eindelijk is de dag daar! ‘Hoe sneller je vertrekt, hoe beter’, denk je dan. Maar dat is niet altijd het geval. Als je onvoorbereid vertrekt, kan de sfeer snel omslaan. Het is belangrijk dat je voldoende tijd neemt om enkele belangrijke punten van je voertuig na te kijken. Controleer de bandenspanning, check of de gasflessen genoeg gevuld zijn, laad de boordaccu op en maak de watertank schoon. Maar dat is natuurlijk niet alles. Dankzij deze check-up je niets over het hoofd en ben je zeker dat je camper of caravan veilig de baan op kan.

Tip 2: Wat neem je mee?

De bagage inpakken lijkt op het eerste zicht geen probleem, maar je moet je er wel bewust van zijn dat een campervakantie ook niet zo voor de hand liggende benodigdheden vereist zoals een afwasteiltje, keukengerei, wasknijpers... Wil je zeker zijn dat je niets over het hoofd ziet? Neem deze checklist terwijl je de valiezen maakt. Hou natuurlijk wel rekening met het maximale laadvermogen van de camper tijdens het inpakken van de bagage.

Tip 3: Logisch inladen

Eens je gepakt en gezakt bent, is het tijd om de valiezen in te laden. Probeer de bagage op een logische en doordachte wijze op te bergen, zodat je alles snel en eenvoudig terugvindt. De algemene regel die geldt om het gewicht goed te verdelen is: zware bagage onderaan en lichte spullen bovenaan. Op die manier verplaatst het zwaartepunt van de camper zich naar beneden, wat de rijstabiliteit verbetert. Bovendien is het belangrijk dat de bagage stevig vaststaat zodat je tijdens het rijden niet afgeleid wordt door vallende voorwerpen.

Tip 4: Rustig de baan op

Joepie, klaar om te vertrekken naar mooie oorden! Maar doe het rustig aan en probeer lange ritten op één dag te vermijden. Als je echt niet anders kan en een lange rit voor de boeg hebt, is het belangrijk om regelmatig van chauffeur te wisselen. Ga op campertrip onder het motto: ‘Het gaat niet alleen om het doel, maar ook om de weg ernaartoe’.

Tip 5: Waar naartoe?

Sommige mensen vertrekken met een duidelijk doel voor ogen, terwijl anderen vooral in het nu leven en geen concrete plannen maken op voorhand. Klinkt leuk en avontuurlijk om niet vast te hangen aan een reservatie op een camping, maar het kan ook vervelend zijn als je na lang zoeken nog steeds geen plaats gevonden hebt. Paniek alom op die momenten, maar er zijn heel wat apps zoals Campercontact of Park4Night je kunnen helpen. De apps tonen je zowel campings als camper- en staanplaatsen in heel veel landen. Altijd handig om op terug te kunnen vallen!

 En, klaar voor de eerste kampeervakantie met de camper of caravan?

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.