Onderhoud van je camper of caravan

Onderhoud caravan en camper

Onderhoud van een camper

Een camper is een voertuig dat je moet onderhouden, net zoals de wagen die je dagelijks gebruikt. Het onderhouden ervan verschilt dus niet zo veel, maar we geven je toch graag enkele tips mee over hoe je je motorhome zelf het best kunt onderhouden.

  • Het wassen van je motorhome kan kleine mankementjes aan het licht brengen.
  • Na een lange rustperiode moeten de batterijen worden opgeladen. Controleer daarna of alle toestellen nog werken.
  • Reinig de water- en afvaltank en kijk na of er lekken zijn ontstaan aan de pomp of de filter.
  • Ga ook na of er geen lekken zijn in de gasleiding. Dat doe je door druk op de leidingen te zetten en te meten of die druk wegvalt.
  • Banden: kijk de spanning na en controleer de slijtage. Banden van meer dan zes jaar oud moeten worden vervangen.
  • Vervang de distributieriem elke vijf jaar of na 100.000 kilometer op de teller.
  • Winterstop? Zorg ervoor dat je de camper op stal zet met een volle tank om condensatie in de brandstoftank te voorkomen.
  • Laat elke twee jaar de chassis controleren op schade.
  • Om je camper te beschermen, kun je hem het best waxen. Voorzie deursloten, scharnierpunten van deuren, fietsendragers enzovoort met een beetje olie.
  • Kijk de oliestand na en vervang remolie minstens om de twee jaar.
  • Smeer de contactpunten van luifels in met olie of vet.
  • Kijk de hoeken van ramen, koepels en dichtingen na op vochtringen.
  • Zorg voor een goede ventilatie of eventueel voor vochtvreters.

Onderhoud van een caravan

Elektrische installatie, gasleidingen, kooktoestel, kachel, oplooprem, verlichting: een caravan zit boordevol technische snufjes. Afhankelijk van het gebruik moet je mobiele vakantiehuisje eens in de twee jaar naar de dealer.

Leeftijd caravanbanden

Caravanbanden verslijten nooit door het rijden; daarvoor worden ze simpelweg te weinig gebruikt. Ze verouderen echter wel, waardoor droogtescheurtjes ontstaan die vervolgens klapbanden kunnen veroorzaken. Rij niet met caravanbanden die ouder zijn dan zes jaar – sommige verzekeraars keren niets uit bij een ongeval als de banden ouder zijn. De leeftijd van caravanbanden kun je herleiden aan de hand van de DOT-code op de zijkant: DOT 3213 betekent dat de band geproduceerd is in week 32 van jaar 2013.

Gasslangen

Bij caravancontroles tijdens de jaarlijkse vakantie-uittocht constateert de politie altijd dezelfde mankementen: overlading, verouderde caravanbanden, haperende verlichting en… gasslangen die ‘over datum’ zijn. Advies is om  die oranje gasslangen elke vier tot vijf jaar te vervangen – het productiejaar vind je op de slang. Controleer ze tussentijds zelf op beschadigingen en scheurtjes. Geknikte slangen vervang je het best zo snel mogelijk, voor de kosten hoef je dat niet te laten. De drukregelaar die je op de gasflessen schroeft, vervang je elke tien jaar.

Vochtmeting en garantie

Sommige fabrikanten gebruiken nog houten frames in wanden, daken en vloeren, maar steeds meer merken stappen over op kunststof en innovatieve lijmmethoden. Daardoor kan een waterdichtheidsgarantie worden gegeven tot maar liefst 12 jaar. Voorwaarde is wel dat zo’n voertuig elk jaar een vochtmeting ondergaat. Daarbij wordt de caravan op dertig punten gecontroleerd – bij ramen, deuren, dissel en de hoeken van de caravan. Zo’n controle kost bij de caravandealer rond de 50 euro.

Zelf doen?

Naast het tweejaarlijkse bezoek aan de caravandealer kun je natuurlijk ook zelf aan de slag voor het caravanonderhoud. De gasslang met een sopje controleren op lekkages bijvoorbeeld, maar ook of de ventilatieopeningen in de dissel, de koelkast en de kachel niet verstopt zitten met stof of vuil. Je kunt het rubberen ringetje van de gasdrukregelaar vervangen als dat nodig is. Binnen kun je de afdekmantel van de kachel verwijderen.

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.