Getuigenis: Met het gezin in de motorhome even ontsnappen aan de coronacrisis

Marc Klifman, journalist bij het Nieuwsblad, trok er deze zomer met zijn vrouw en twee jonge kindjes met de camper opuit om even de hele corona-hetze achter zich te laten. Ze trokken via de Ardennen naar het Zwarte Woud in Duitsland, toen nog een groene zone.
Hun bevindingen? Geen stress, zó flexibel, altijd een koud drankje bij de hand en een luxueus kampeergevoel. 

Lees hieronder alles over hun avontuur. 

We zijn er helemaal klaar voor!

Meteen onze eerste tip: zet die fles rosé onmiddellijk koud in de koelkast van de camper van zodra je deze bij de verhuurfirma opgehaald hebt. Zo hoef je bij aankomst op je eerste bestemming niet meer te doen behalve de glaasjes en heerlijk koude fles op tafel te zetten. Onze eerste avond kon dan ook niet idyllischer verlopen: genietend van het aperitief met zicht op de kinderen die in de speeltuin ravotten. 

En ineens ook een eerste misverstand uit de wereld helpen: veel mensen denken dat het moeilijk rijden is met zo’n ‘log voertuig’. Onzin! Die van ons reed heerlijk. Qua grootte voelt het niet anders aan dan een gewone camionette, en de automatische versnelling laat je rijden als een trein. Bovendien is het parkeerprobleem in een druk stadscentrum ook meteen van de baan. (Plooi)fietsen achterop en vanaf een parking aan de rand van de stad fiets je stressvrij het centrum door. 
 

met camper naar het Zwarte Woud

Tussenstop in de Ardennen 

Als tussenstop richting Duitsland parkeerden wij eerst twee nachtjes in de Ardennen. Kwestie van het voertuig wat te leren kennen en niet meteen te ver te moeten rijden met ons éénjarig zoontje en een dochtertje dat om het kwartier herhaalt: “Ik ben bijna drie jaar, hé, bijna naar school!” En: “Papaaaa, ik moet pipiiiii doen.” Terzijde: handig zo’n eigen toilet in de motorhome. En coronaproof ook! 

Onze eerste nachten brachten we door op de camping Petite Suissi in Dochamps, vlakbij Vielsalm. De viersterrencamping beschikt over een mooie speeltuin, een groot zwembad en een prachtige omgeving. Alleen was het er wel erg druk doordat heel wat Belgen kozen voor een staycation dit jaar. Een groot contrast na enkele maanden thuis in een beperkte bubbel geleefd te hebben. 

Eén en al vakantiegevoel in het Zwarte Woud

Bij reizen met de motorhome denk je toch vooral aan rust, ontstressen en genieten van de natuur op een zalige locatie. En dit vonden we, tussen de bomen van het Zwarte Woud op de camping Kirchzarten. Andermaal bedachten we ons hoe relaxed het is om gewoon de camper te parkeren, de kinderen op een deken te laten spelen en ondertussen zelf met een lekker glaasje te genieten van de avondzon die door de bomen schijnt. Camping Kirchzarten heeft naast die avondzon overigens nog meer troeven. Je kan er wandelen naar het gezellige dorpje, rustig fietsen langs de rivier en onderweg even stoppen om pootje te baden. In deze prachtige omgeving waanden we ons bij momenten in Scandinavië. 

Het gigantische openluchtzwembad naast de camping was door de coronamaatregelen gesloten. Een domper was dit voor ons echter niet. De hittegolf die in België heerste was minder voelbaar in de schaduw van het Zwarte Woud. Dat is het grote voordeel van reizen met de camper. Je kiest simpelweg je bestemming op basis van meteo en corona. 
 

Terug huiswaarts

Na een heerlijke tijd in het Zwarte Woud besloten we terug te keren langs de ‘Duitse Ardennen’. We vonden opnieuw een topplekje: camping In der Enz in Neuerburg, een middeleeuws stadje in de Duitse Zuideifel. We kregen naar ons gevoel het allerbeste plekje voor onze camper toegewezen. Grenzend aan een riviertje, met een eigen ponton. 
De laatste avond kregen we af te rekenen met een hitte-onweer. Lang leve de motorhome op zo’n moment. Terwijl we uit het raam enkele onfortuinlijke tenten onder water zagen lopen, maakten we de balans op van een fijne week vakantie.

Is de motorhome een aanrader? Zonder twijfel! Een zalige manier van reizen, zó flexibel en zorgeloos. Vonden de kinderen het leuk? No-brainer, die vonden het geweldig! Bewijs hiervan is onze dochter die op de laatste avond maar bleef herhalen: “Neen, niet aar huis. Ik wil in de mobil-oooome blijven slapen!”
 

met camper naar het Zwarte woud

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.