Techniek, uitrusting en accesoires
voor de camper

Graag reizen met de camper is één ding, maar als we je één tip mogen geven, dat je je camper beter vanbinnen en vanbuiten kent. Check hieronder enkele technische termen en handige accessoires en ontdek hoe comfortabel reizen met de motorhome kan zijn. 

Elektronica

Achteruitrijcamera's

Bij campers zorgen achteruitrijcamera’s ervoor dat je wat meer ontspannen achter het stuur zit. Je hebt een goed overzicht over de ruimte achter het voertuig en dat minimaliseert de kans op ongelukken en beschadigingen. Er zijn ook navigatiesystemen met een ingebouwde achteruitrijcamera.

Navigatiesystemen

Er komen steeds meer navigatiesystemen die rekening houden met voertuiggegevens, zoals grootte, lengte en gewicht –  ideaal voor wie met de motorhome op vakantie gaat. Zulke systemen houden rekening met (lage) viaducten en bochtige wegen. Je kunt namelijk niet blind vertrouwen op de route van je ‘normale’ navigatieapparaat. Bijna elk merk kan campings lokaliseren en sommige fabrikanten lokaliseren speciale servicepunten voor motorhomes om chemische toiletten te legen.

Satellietontvangers

Met een moderne satellietinstallatie kun je tv kijken waar je maar wilt in je camper. Analoge tv-ontvangst is vervangen door digitaal waardoor er meer zenders en een hogere beeld- en geluidkwaliteit zijn. Een satellietsysteem bestaat uit een schotel, een digitale ontvanger en een tv. Met de uitgebreide systemen is zelfs een internetverbinding mogelijk. Vaak is een druk op de knop al voldoende om toegang te krijgen – handig als de wifi op de camping hapert.

Omvormers en zonnepanelen

Motorhomes hebben een eigen stroomnetwerk. Het netwerk dient voor de verlichting, de radio of om mobiele apparatuur aan te sluiten. Daarnaast zijn er voldoende stopcontacten voor het koffieapparaat of de haardroger. Het enige dat je hoeft te doen is de camper aansluiten op het 230V-netwerk van de camping. Zonder stroomaansluiting kan ook: een speciale omvormer tovert 230 volt uit de speciale boordaccu’s die je vervolgens kunt bijladen met zonnepanelen.

Koken en eten

Koken en eten op de camping is een sociale gebeurtenis. Samen kokerellen of met het hele gezin: het is een onlosmakelijk onderdeel van de kampeervakantie. Motorhomes hebben uitgebreide kookmogelijkheden. In kampeerwinkels vind je fleurig campingservies van (onbreekbaar) malamine, speciale koffie- en theekommen en zelfs wijnglazen die tegen een stootje kunnen. 

In campers zijn standaard kooktoestellen op gas gemonteerd; van tweepitters tot toestellen met vier gasbranders. Ze zijn bijna altijd voorzien van een piëzo-ontsteking, waardoor het vlammetje automatisch ontsteekt. Het thermokoppel zorgt ervoor dat het gas automatisch afsluit als het vlammetje onverwachts uitwaait – een veilig idee. Sommige campers kunnen ook worden uitgerust met een inbouwoven – ideaal om croissants af te bakken ’s morgens, of voor een snelle snack onderweg. Niet te missen op road trip is de barbecue. Barbecuen is zo’n beetje een nationale sport in België. 

Voor de koeling van dranken en levensmiddelen zijn motorhomes standaard uitgerust met een koelkast, meestal voorzien van een vriesvakje. Hoe groter camper, hoe groter de koelkast – fijn als je met een gezin op pad gaat. Het meest voorkomende type is de absorptiekoelkast. Die doet z’n werk 100% geruisloos en je kunt hem behalve op 230 en 12 volt ook gebruiken op gas. Daardoor ben je niet afhankelijk van de stroompaal.

Luifels en voortenten

Luifels en voortenten zijn een geweldige aanvulling op je motorhome. Ze zorgen voor een comfortabele schaduw in de zon of voor beschutting bij slechter week. Voortenten en luifels zijn makkelijk op te zetten en leveren extra woonruimte op. 

Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid zijn flinke vorderingen gemaakt met slimme opzetsystemen. Ben je op zoek naar een eenvoudig luifeltje of kies je voor een tent die het hele seizoen voor de camper kan blijven staan? Voor elk soort gebruik zijn er verschillende modellen op de markt. Bij de aanschaf van een luifel of voortent kun je bij de meeste merken kiezen voor kunststof tentstokken – dat scheelt heel wat in gewicht.

Voor motorhomes zijn er speciale voortenten die je kunt laten staan als je even een toertje door de omgeving maakt. Daarnaast zijn veel motorhomes uitgerust met een vaste luifel aan de dakrand. Voor deze uitdraailuifels zijn zijwanden en zelfs voorwanden beschikbaar. En tenslotte zijn er zogenaamde etuiluifels. Die schuif je in de tentrail aan het dak. Als je weer op pad gaat, berg je de luifel op in het etui.

Verwarming en airco

Voor wie de motorhome vaker gebruikt, is verwarming cruciaal. Tijdens een wintersportvakantie bijvoorbeeld, maar ook in de krokusvakantie of in de herfst kan het nog best frisjes zijn. En tijdens tropische nachten in het hoogseizoen? Dan is airco ideaal!

Airco 

De tropische nachten aan de Spaanse Costa’s kunnen je ’s nachts flink uit je slaap houden. Campers worden steeds vaker uitgerust met een airco die op het dak of in een van de bankkasten wordt gebouwd. Moderne airco’s maken gelukkig minder geluid dan de eerste generaties, en door de uitstekende isolatie van de motorhome hoef je de airco maar een uurtje voor bedtijd aan te zetten.
 

Verwarmen met gas 

De meest voorkomende verwarming in campers is een gaskachel, meestal gecombineerd met zogenaamde ringverwarming: een slim slangenstelsel dat warme lucht transporteert naar alle hoeken van de motorhome, inclusief toilet/douche. Zo ontstaat een prettig klimaat. Die gasflessen had je toch al aan boord, omdat je ook op gas kookt. Moderne gaskachels kunnen worden uitgebreid met een verwarmingselement op stroom – zodra je aan de stroompaal staat, wisselt de kachel naar 230 volt.

Straalkachels 

Kampeerders nemen vaak zelf nog een extra kacheltje mee op stroom, als bijverwarming. Ideaal als je aan de stroom staat. Elektrische verwarmingstoestellen worden ook gebruikt om de (voor)tent te verwarmen als het wat frisser wordt, zodat je toch in de voortent kunt zitten. In de kampeerwinkel kom je allerlei soorten tegen, van een eenvoudig kacheltje tot een flinke halogeenkachel op 230 volt, maar er zijn ook speciale benzinekachels met een hoog rendement.

Vloerverwarming 

Lekker warm aan je voeten: vloerverwarming! Speciaal voor campers zijn er verwarmingsfolies (onder de vloerbedekking) en vloermatten met verwarmingsmodules. Ze werken op 12 of 230 volt, kosten niet al te veel en verwarmen tot ongeveer 30 graden: het is dus vooral bijverwarming. In het duurdere segment motorhomes wordt ook vloeistofverwarming gebruikt als hoofdverwarming die onder meer in de vloer van het hele voertuig is verwerkt. Perfect voor een wintersportvakantie.

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.