Route Napoléon: in de voetsporen van een keizer

route napoleon camper caravan

Er gaat niets boven het gevoel van vrijheid dat je krijgt als je de camper of caravan neemt, en op vakantie kan vertrekken naar waar je ook maar wil. Het is een cliché om een reden: tijdens een rondreis is de reis je bestemming, maar toch is een houvast met plaatsen die je kan aanduiden op de kaart handig. Met deze rondreisgids, reis je langs de mooiste plekken van Zuid-Frankrijk, en ontdek je de geschiedenis van een veldtocht die de wereld er helemaal anders had kunnen doen uitzien.

La Route Napoléon werd in 1932 geopend. Reizigers volgen de weg die Napoleon nam toen hij terugkeerde van Elba, na zijn ballingschap. De weg kwijtraken tijdens deze roadtrip is bijna onmogelijk, want het hele traject wordt gemarkeerd door grote gouden adelaars. Laat je meenemen in een historisch avontuur, helemaal van de Alpen tot de Franse Rivièra.

Een link van de Route Napoléon op Google Maps vind je via deze link. 

 

route napoleon camper caravan

Grenoble

Grenoble is een stad met een rijke geschiedenis, die meer dan 2000 jaar teruggaat. Vandaag staat de stad vooral bekend als de ‘hoofdstad’ van de Alpen. Ingekapseld tussen de bergen, met verschillende burchten uit de 19e eeuw, biedt deze stad een prachtig startpunt voor je caravan- of motorhomevakantie.

La Mure route napoleon camper caravan

La Mure 

Op slechts 35 kilometer afstand van Grenoble, ligt het charmante stadje La Mure. Het is omringd door de toppen van de Vercors en de Ecrins. Ideaal om de camper of caravan voor een nachtje te parkeren, bijvoorbeeld in Camping Champlong aan de rand van de stad. Het landschap rond La Mure wordt getekend door de meren in de buurt: Lac Mort, Lac de Pétichet, Lac de Pierre-Châtel en Lac de Laffrey, die perfect geschikt zijn om te zeilen of te surfen. La Mure is bovendien een ideale uitvalsbasis voor langere wandelingen in de natuur of een stevige mountainbiketour. 

Gap 

Deze stad werd oorspronkelijk gesticht door de Galliërs, maar werd snel veroverd door de Romeinse keizer Augustus. Op 15 maart 1815 arriveerde Napoleon hier met veertig ruiters en tien grenadiers, maar hij versterkte zijn leger met praktisch de volledige bevolking, die zich vol overgave achter hem schaarde. De geschiedenis van de stad spreekt tot de verbeelding, maar ook de huidige stad is de moeite waard! Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Nationaal Botanisch Centrum voor Alpijnse planten. Wie bovendien in juli naar de stad reist, heeft de kans om het Internationale Folkoristische Dansfestival in volle glorie te bewonderen. 

Gap route napoleon camper caravan

Sisteron 

Als je de roadtrip verderzet naar Sisteron, rijd je met de caravan of camper door de “Poort van de Provence”. Het stadje wordt zo genoemd omdat het tussen twee belangrijke bergpassen ligt. Met 300 dagen zonneschijn per jaar, is elke periode goed om Sisteron te bezoeken, maar in de zomer is het er extra gezellig, met een festival in het teken van muziek en theater. 

Digne-les-Bains 

In de Romeinse tijd was het stadje Digne al bekend bij rondreizende handelaars voor haar thermale wateren. Romeinen reisden van ver naar deze stad die doorkruist wordt door drie rivieren. Bij de lokale bevolking staat Digne-les-Bains bekend voor de lavendelvieringen in augustus, de hele stad wordt dan versierd met lavendel, er is een kermis en vuurwerk. Tijdens de feesten zakken 500 muzikanten en dansers van verschillende landen af naar het stadje. Ideaal om tijdens je roadtrip de sfeer (en de geur van lavendel) te gaan opsnuiven! 

dignelesbains route napoleon camper caravan
Gorges du Verdon

Castellane 

Tijdens je doortocht door Castellane rijd je met je caravan of camper door de symbolische ‘poort naar Verdon’. Het stadje kreeg die naam door haar ligging vlakbij de wereldberoemde Gorges du Verdon. Een uitgestippelde wandelroute neemt je mee naar een historisch uitzichtpunt op de berg. Van daaruit krijg je een prachtig scenisch beeld van Castellane en de Gorges du Verdon. 

Grasse

Grasse 

Zet je roadtrip verder naar de wereldhoofdstad van het parfum. Grasse is namelijk de plaats waar grote parfumhuizen als Galimard, Moulinard en Fragonard gevestigd zijn. Een bezoek aan het Internationaal Parfummuseum is dus zeker de moeite waard. Het hoofdingrediënt van veel van de parfums die uit Grasse komen, is Jasmijn. De bewoners wijden er tijdens de zomervakantie zelfs een festival aan!

Antibes

Helaas! De roadtrip in de voetsporen van Napoleon zit er al op. Je camper of caravan heeft wel wat rust verdiend na zoveel kilometers langs de mooiste steden en natuurgebieden van de Provence. Er is geen plek beter geschikt om even uit te blazen dan dit hart van de Franse Riviera. Antibes ligt tussen Cannes en Nice, langs de Côte d’Azur. Zelfs Pablo Picasso bezweek voor de charmes van dit stadje. Hij verbleef even in het kasteel, waar hij ook zijn studio had. Een aantal van zijn werken zijn te bewonderen in het Picassomuseum. Wat deze stad nog aantrekkelijk maakt? De kust strekt zich 25 km uit over een lengte van 25 km. Plaats genoeg voor een welverdiende duik als afsluiter van je vakantie op wielen!

Antibes

Leg je de Route Napoléon zelf af? Share je verhaal met #campaway en tag @Campawaybe op Instagram! 

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.