Op vakantie met kinderen: spelletjes voor een leuk traject onderweg

Op vakantie met kinderen

Ook al is het voor kinderen vaak leuk  om met de motorhome te reizen, toch kunnen lange trajecten soms moeilijk zijn. De tijd gaat langzaam vooruit en ze worden snel rusteloos. Gelukkig bestaan er talrijke manieren om ze bezig te houden tijdens de rit en het zo aangenaam mogelijk te maken voor het hele gezin. Van zingen tot concentratieoefeningen: hieronder plaatsen we de leukste spelletjes op een rij om onderweg te testen voor je volgende vakantie!

Checklist voor de copiloot 

Heb je er al aan gedacht om je kinderen bij de reisroute te betrekken? Maak voor hen een checklist met duidelijk herkenbare punten tijdens  de route, of oriëntatiepunten die hen helpen om te zien waar jullie je bevinden. Voor de jongsten kan je de activiteit aanpassen en hen vragen om de route in te kleuren naarmate je vordert op de baan.  

Een lach en ik heb gewonnen!  

Het doel van dit zeer vermakelijke spel is om mensen in de voertuigen naast of achter je te doen lachen. Voor elke ontvangen lach krijgt de speler een punt. Wie de meeste punten verzamelt, is de winnaar.  

Al zingend 

Er gaat niets boven muziek om je tieners bezig te houden! Kies een woord en vraag hen om zoveel mogelijk liedjes te vinden die dat woord bevatten. Wie de meeste liedjes vindt, wint het spel en kan op zijn beurt het woord voor het volgende spel kiezen.   

Ik ga op reis en ik neem mee

Met dit spel gaat de tijd niet alleen sneller voorbij, het stimuleert ook het geheugen van uw kinderen. De eerste speler start met de zin: “Ik ga op reis en ik neem mee (hier voegt hij een voorwerp naar keuze toe)”. Daarna moeten de spelers elk om de beurt de zin en de genoemde voorwerpen herhalen voor ze  een eigen voorwerp aan de lijst toevoegen.  

Voorbeeld:  

  • Speler 1: Ik ga op reis en ik neem mee: mijn hoed 
  • Speler 2: Ik ga op reis en ik neem mee: mijn hoed en mijn zonnecrème  
  • Speler 3: Ik ga op reis en ik neem mee: mijn hoed, mijn zonnecrème en mijn badpak  

Wie ben ik? 

Dit is een raadsel waarbij de spelers moeten uitzoeken welke bekende persoon de spelleider in gedachten heeft. Elk om de beurt mogen de deelnemers een vraag stellen. Wanneer een speler de identiteit van de bekende persoon ontdekt, is het zijn of haar beurt om de anderen een bekende persoon te laten raden. 

Ik zoek een auto... 

Dit is een heel eenvoudig spel om te organiseren. De spelers kiezen samen een bij voorkeur zeldzame autokleur (zoals geel). Van zodra de keuze is gemaakt, moet elke speler zoveel mogelijk auto’s in die kleur vinden. Je kan het spel moeilijker maken door ook een specifiek automodel te kiezen, het aantal inzittenden te bepalen, enz. 

Het verboden woord  

De spelers kiezen samen een eenvoudig woord dat niemand mag zeggen (bijvoorbeeld: weg, reis, thuis, enz.). De reizigers starten dan een gesprek en degene die tijdens deze discussie het verboden woord uitspreekt, verliest het spel.  
Kleine tip: Mama kan ook een gepersonaliseerde lijst van verboden woorden opstellen volgens de gewoonten van haar kinderen.    


Je kan bovenstaande lijst zeker ook aanvullen met traditionele spellen zoals “geen ja, geen nee”, “blad-steen-schaar” of “koning van de stilte” om de rust te garanderen! 

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.