Met de camper of caravan door Europa: tolsystemen

tolweg camper caravan

In België kunnen personenauto’s met caravan en campers vooralsnog tolvrij het land doorkruisen. Enige uitzondering hierop is de beruchte Liefkenshoektunnel, gelegen onder de Schelde ten noorden van Antwerpen. Ligt je kampeerbestemming echter in het buitenland, dan ontkom je er bijna niet aan: tol betalen! Elk land heeft ook nog eens zijn eigen systeem en regels. We zetten deze voor enkele van de populairste vakantiebestemmingen onder de Belgen kort even op een rijtje.

Tol Liefkenshoektunnel 

Frankrijk

Op bijna alle autosnelwegen in Frankrijk moet je tol betalen. Hoeveel exact hangt af van de hoogte van je caravan of camper. Voertuigen worden op basis hiervan in een bepaalde klasse onderverdeeld. 

     •    Klasse 1: 
Auto's, busjes, motorhomes of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal twee meter bedraagt, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).
     •    Klasse 2: 
Auto’s, busjes, motorhomes of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan twee meter, maar maximaal drie meter bedraagt, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).
     •    Klasse 3: 
Motorhomes, bussen en bedrijfsvoertuigen op twee assen met een hoogte van meer dan drie meter of een toegestane maximummassa (te vinden op het kentekenbewijs) van meer dan 3500 kg.
     •    Klasse 4:
-   Voertuigen op drie assen of meer, met een hoogte van meer dan drie meter of met een toegestane maximummassa (te vinden op het kentekenbewijs) van meer dan 3500 kg;
-   Voertuigcombinaties met een hoogte van meer dan drie meter;
-   Voertuigcombinaties waarvan het trekkend voertuig een toegestane maximummassa heeft van meer dan 3500 kg.
     •    Klasse 5: 
Motoren en trikes (ook met zijspan of aanhangertje).

Tol Frankrijk

Duitsland

Voorlopig hoef je in Duitsland nog geen tol te betalen. Hier kan echter vanaf oktober 2020 verandering in komen. We houden je hiervan op de hoogte. Wel ben je verplicht om in de milieuzones een milieusticker te hebben. Welke milieusticker jij nodig hebt, is afhankelijk van de emissieklasse van jouw voertuig. Snelwegen vallen niet onder deze regelgeving. Als je enkel op doorreis bent, hoef je je nergens druk om te maken. 

Tol Duitsland

tolweg camper caravan

Italië

Vrijwel alle autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Hier worden voor de berekening voertuigen onderverdeeld op basis van hoogte en aantal assen.

     •    Klasse A: 
Motoren en tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten bij de vooras minder bedraagt dan 1,30 m (hieronder vallen de meeste personenwagens).
     •    Klasse B: 
Dubbelassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten bij de vooras meer bedraagt dan 1,30 m.
      •    Klasse 3: 
Voertuigen of combinaties met in totaal drie assen (bijvoorbeeld een voertuig van klasse A of B met aanhangwagen of caravan).
     •    Klasse 4: 
Voertuigen of combinaties met in totaal vier assen (bijvoorbeeld een voertuig van klasse A of B met tweeassige caravan).
     •    Klasse 5: 
Voertuigen of combinaties met in totaal vijf of meer assen.

In Noord-Italië is op de zogenaamde Pedemontana Lombarda elektronische tolheffing ingevoerd, free flow genoemd. Op deze trajecten zijn geen tolhuisjes aanwezig, maar camera’s die de kentekens van voertuigen registreren. Binnen 15 dagen na gebruik van deze wegen moet je je registreren via apl.pedemontana.com/registration. Voer je nummerplaat in, betalen kan met creditcard.

Tol Italië

Spanje

Ook in Spanje moet je op de meeste autosnelwegen tol betalen en worden de voertuigen in drie klassen onderverdeeld voor de berekening van het tarief. 

     •    Klasse 1: 
Motoren, personenauto, bestelwegen en motorhomes met of zonder eenassige caravan of aanhangwagen.
     •    Klasse 2:
Busjes, bestelwagen, motorhomes met dubbele wielen achter. Ook de vrachtwagen, motorhome en bus met drie assen valt onder deze klasse.
     •    Klasse 3:
Voertuigencombinaties met in totaal vier assen of meer; auto’s, busjes en motorhomes met dubbelassige aanhangwagen.

Tol Spanje

Zwitserland

Wanneer je Zwitserland doorkruist, is een tolvignet vereist. Dit geldt voor alle auto’s en motoren met een toegestane maximummassa tot 3500 kg. 
Voor een aanhanger (toegestane maximummassa tot 3500 kg) moet een apart vignet gekocht worden. Een auto met caravan heeft dus twee vignetten nodig.
Voertuigen boven 3500 kg, waaronder ook motorhomes, moeten bij de douanekantoren aan de grensovergangen de ‘Schwerverkehrsabgabe’ (PSVA) betalen.
Het vignet is kalenderjaar geldig, december eraan voorafgaand en januari erna inbegrepen. Vignetten 2020 zijn dus geldig van 1 december 2019 tot 31 januari 2021.
Voor de Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel wordt er nog eens apart tol geheven.

Tol Zwitserland

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is het tolvignet verplicht voor voertuigen met een toegestane maximummassa tot 3500 kg. Uitzondering hierop vormt een aantal Sondermautstrecken waar geen vignetplicht geldt, maar wel apart tol betaald moet worden. Deze voertuigen worden in volgende klassen onderverdeeld:

     •    Klasse 1:
Motoren
     •    Klasse 2: 
Auto’s en motorhomes
      •    Klasse 3: 
Auto’s met caravan

Motorvoertuigen, waaronder ook campers, zwaarder dan 3500 kg moeten uitgerust zijn met een GO-Box, een elektronisch bakje dat je op de voorruit bevestigt. Je laadt een bepaald bedrag op. Zodra je een tolpoort passeert, wordt het geld automatisch afgeschreven. Hoeveel wordt bepaald door het aantal gereden kilometers en de EURO-emissieklasse van de motorhome.

Tol Oostenrijk

tolweg camper caravan

Kroatië

Alle autosnelwegen, met uitzondering van de snelweg bij de hoofdstad Zagreb, zijn tolwegen. 

     •    Klasse 1A: 
motoren, trikes en quads.
     •    Klasse 1: 
voertuigen niet hoger dan 1,90 m met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kg.  
     •    Klasse 2: 
(a) voertuigen hoger dan 1,90 m met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kg, bijvoorbeeld campers.
(b) voertuigen uit klasse 1 met een aanhangwagen of caravan, ongeacht de hoogte van de aanhangwagen of caravan.
     •    Klasse 3: 
(a) voertuigen met twee of drie assen met een toegestane maximummassa boven 3500 kg. 
(b) voertuigen met twee assen met een toegestane maximummassa boven 3500 kg, met een éénassige aanhangwagen of caravan.
(c) voertuigen uit klasse II (a) met een aanhangwagen, ongeacht het aantal assen
     •    Klasse 4
(a) voertuigen met een toegestane maximummassa boven 3500 kg, met vier of meer assen
(b) dubbelassige voertuigen met een toegestane maximummassa boven 3500 kg, met een aanhangwagen of caravan met twee of drie assen
(c) drie-assige voertuigen met een toegestane maximummassa boven 3500 kg, met een aanhangwagen, ongeacht het aantal assen

Tol Kroatië

Tol vermijden

Aangezien het vaak enkel de hoofdwegen en autosnelwegen zijn waarop je tol moet betalen, kan je dit vermijden door een alternatieve route te nemen. Hier trek je dan best wat meer tijd voor uit. Een pluspunt is dat je via deze kleinere wegen meer ziet van het land waar je op doorreis bent. Hou er wel rekening mee dat je dan mogelijk meer geld kwijt bent aan brandstof. 
Ga je naar Zuid-Frankrijk of Spanje, dan kan je tolwegen deels omzeilen door via Luxemburg te rijden.
De meeste landen voorzien de mogelijkheid om via een elektronisch tolbadge te betalen en deze op voorhand aan te kopen. Hier ontvang je soms een korting voor. 

Met dit overzicht hopen we je op weg te hebben gezet met  een goede voorbereiding, zodat je er al niet half je vakantiebudget moet doorjagen aan onverwachte tol voor je op je bestemming aangekomen bent.

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.