Lekker kamperen

Camper picknick

De tijd dat de campingkeuken bestond uit ravioli uit blik (en aanverwanten) is lang verleden tijd.  De kleine keuken van een camper of caravan hoeft niet langer synoniem te staan voor saaie, ééntonige gerechten, al kan het soms wel een hele uitdaging zijn. Hier geven we je graag enkele tips en tricks mee om op je trip niets te moeten inboeten op culinair vlak.

bbq lekker kamperen
Denk vooruit

Zoals voor zovele zaken in het leven geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk.  
Zorg voor een kleine voorraad van voedingsmiddelen die niet snel bederven, zoals rijst, pasta, couscous,... Deze zijn de basis van vele makkelijke maar lekkere gerechtjes. Zorg ook voor een voorraadje kruiden in je camper. Hiermee tover je al snel een simpel gerecht om in een ware smaaksensatie. 
De ruimte in een motorhome of caravan is eerder beperkt, zo ook die van de keuken. Een eigen, praktisch campingservies mag daarom uiteraard ook niet ontbreken. In heel wat gespecialiseerde winkels vind je een kleiner, lichtgewicht servies en keukengerei dat ook nog eens tegen een stootje kan. Gedaan met te grote pannen die niet op het gaspitje passen of glazen die sneuvelen in de eerste scherpe bocht die genomen wordt. Voor wie nog een stapje verder wil gaan, bestaat er opvouwbaar, flexibel campingservies. 
 

Denk lokaal

Boodschappen doen is iets waar je ook op vakantie niet omheen kunt. Dankzij de lokale dorpsmarktjes kan je hier een leuk uitstapje van maken. Je vindt er verse producten, vaak goedkoper dan in de winkels, en leert er de lokale keuken en nieuwe producten kennen. Wedden dat je er voldoende inspiratie opdoet voor je volgende feestmaal! 
Je kan steeds op voorhand nakijken waar en wanneer de lokale marktjes doorgaan.  

Denk eenvoudig

Wie eenvoudig zegt, zegt eenpansgerechten. Op vakantie heeft er niemand zin om uren in de keuken te staan en nog een berg afwas te moeten doen na het eten. Lekkere en simpele gerechten waarvoor je maar weinig pannen en ingrediënten nodig hebt, bieden de oplossing.  
Wie denkt aan kamperen, denkt natuurlijk ook aan buiten koken en eten en bijgevolg aan barbecue. 
Ideaal voor wanneer het toch allemaal wat langer mag duren. Gezellig met een aperitiefje erbij en ondertussen een praatje maken met de buren op de camping. Er zijn barbecues beschikbaar in alle soorten en maten die je makkelijk kan meenemen. Houtskoolbarbecues en kamperen zijn vaak geen ideale combinatie (en op veel plaatsen zijn ze zelfs verboden). Een gas- of elektrische barbecue is dan een ideaal alternatief. 
 

markt lekker kamperen

Met deze tips in het achterhoofd, rest er je enkel nog te genieten van een lekker aperitiefje en een zelfgemaakte maaltijd in de gezonde buitenlucht. En als je eens lekker uit eten wil gaan in een gezellig, lokaal restaurantje, kan dit natuurlijk ook.  
 
Hier alvast enkele lekker makkelijke gerechtjes om inspiratie op te doen en te watertanden: 

https://www.campaway.be/artikel/nachos-voor-bij-het-kampvuur

https://www.campaway.be/artikel/eenpansgerecht-roadtrip-egg-fried-rice 

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.