Kamperen tijdens de herfst

Herfstkamperen

Frisse cocktails en trendy zonnebrillen werden ingeruild voor pumpkin spice lattés en fleece dekentjes. Er is geen twijfel meer mogelijk, de herfst is in het land. Voor veel kampeerders het sein om de motorhome of caravan in de garage te parkeren tot het kwik weer stijgt boven 20 graden. Best wel jammer, want de herfst is het seizoen bij uitstek van geuren en kleuren. Ontdek hier waarom kamperen ook in de herfst puur genieten is. 

Rustiger en goedkoper kamperen

Niet alle campings zijn deze tijd van het jaar nog open. Toch zijn er nog genoeg plekken waar je tot november of zelfs het hele jaar door, vaak aan een voordeliger tarief en zonder reserveren, terecht kan. Een groot voordeel is dat het er meestal niet meer zo druk is. Je kan er echt helemaal tot rust komen.

kleur herfst


De natuur op haar mooist

De bladeren kleuren in duizend tinten rood, oranje en geel en leggen een prachtig lappendeken over het landschap. Paddenstoelen schieten, welja, als paddenstoelen uit de grond en kinderen kunnen naar hartenlust eikels, dennenappels en kastanjes zoeken. Ontdek tijdens het kamperen de natuur in al haar glorie.  Omdat het vaak rustiger is buiten, heb je ook meer kans om vogels, eekhoorns of hertjes te spotten. 

Sporten zonder zweten

Het is niet meer zo warm tijdens de herfst, waardoor we naar hartenlust kunnen lopen, fietsen, wandelen zonder meteen te beginnen zweten. Daarentegen is het meestal nog niet echt koud, waardoor je je ook niet ontzettend dik hoeft aan te kleden. Toptip: kleed je in laagjes.

Geen vervelende vriendjes 

Iedereen weet dat insecten een cruciale rol spelen in het hele ecosysteem. Dat wil niet zeggen dat we niet stiekem blij zijn dat we de insectenwerende middeltjes links mogen laten liggen bij het inpakken voor onze volgende kampeertrip. Het belang van muggen en wespen voor het ecosysteem is niet echt duidelijk, dus het feit dat zij niet meer rond ons hoofd zoemen, mag ronduit gevierd worden. 

Prachtige fietsroutes

Neem zeker je fiets mee achterop je camper of caravan, en geniet ook tijdens je herfsttrip van een ontspannende fietstocht.  Die extra beweging zorgt er ook voor dat die vervelende najaarsblues helemaal geen kans krijgt. We geven alvast enkele van onze favoriete routes mee.  

•    Leiestreekroute
Je fietst er doorheen het pittoreske landschap van de Oost-Vlaamse Leiestreek dat menig kunstenaar inspireerde. Ontdek de vele idyllische plekjes als Astene Sas, het kunstenaarsdorp Latem en het renaissancekasteel Ooidonk.
Ontdek de route hier

fiets herfstkamperen

•    Landlopersroute 
Deze fietsroute doorheen de Antwerpse Kempen dompelt je onder in een fascinerende mix van natuur, erfgoed en interessante verhalen. 
Ontdek de route hier.

•    Megalietenroute
Je wordt meegenomen langs dolmens en menhirs en snuift een vleugje Ardennen op in de provincie Luxemburg. Je passeert er twee van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’, Ny en Wéris, en ook een bezoek aan de grotten van Hotton mag niet ontbreken. 
Ontdek de route hier.

•    Lessevallei 
Deze tocht in de provincie Namen brengt je langs één van de mooiste RAVeL-routes van het land, langs zachte heuvels, door velden en op kronkelwegen naast de Lesse en de Lhomme. 
Je fietst voorbij Han-sur-Lesse met zijn bekende wildpark en grotten, Villers-sur-Lesse en zijn kasteel, het mooie dorpje Éprave met zijn watermolen en minibrouwerij en het kasteel van Ciergnon.
Ontdek de route hier.

Kamperen tijdens de herfst vraagt wel wat meer vooruitziendheid. Je moet goed voorbereid zijn op alle mogelijke weersomstandigheden. Voorzie voldoende kledij zodat je niet verrast wordt als het ’s avonds snel afkoelt en vochtig wordt. Informeer je ook bij de aankoop van je materiaal dat dit voldoende vochtbestendig is. 
Hopelijk hebben we je warm kunnen maken om ook in de minder warme maanden er met de camper of caravan op uit te trekken. Veel plezier! Reisverhalen en ervaringen zijn uiteraard steeds welkom!

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.