Groen kamperen: hoe doe je dat?

Groen Kamperen

Kamperen met de motorhome of caravan doe je vooral om dichter bij de natuur te zijn. Je vakantie breng je buiten door en combineer je makkelijk met een wandel- of fietstocht.  Maar hoe houd je het op de camping groen? Lees hieronder onze tips voor een duurzame kampeervakantie.

 

Ga naar een natuurkampeerterrein of een ecologische camping 

Op dit soort kampeerterreinen staat alles in het teken van duurzaamheid en rust. Ze bieden je oplossingen op alle gebieden, met het behoud van alle comfort: waterbesparende douches, zonnepanelen, spaarlampen, noem maar op. Vaak zijn er speciale waterzuiveringssystemen en warmteterugwininstallaties. Van chemische middelen wordt hier uiteraard geen gebruik gemaakt. Ook je rust wordt volledig gerespecteerd: speeltuinen, kantines en ander lawaai vind je hier niet. Campings die hiermee rekening houden vind je onder andere op www.greenkey.global of googel ‘ecocamping’. Onze Noorderburen geven alvast het goede voorbeeld met deze website. De officiële Natuurkampeerterreinen zijn mooi gelegen en verzekeren kalmte. Deze terreinen maken geen gebruik van vaste standplaatsen of seizoensplaatsen, wat de natuurlijke uitstraling van deze campings behoudt. 

groen kamperen geen afval

Laat zelf geen sporen na 

Denk altijd aan je omgeving wanneer je gaat kamperen. Laat dus geen sporen na. Neem zoveel mogelijk voedsel van thuis mee in glazen potten. Sorteer metaal, glas en plastic zo goed mogelijk en laat het enkel achter op de daarvoor aangewezen plaatsen. Leeg de toiletcassette alleen op de daarvoor voorziene plaats. Zet de motor enkel aan wanneer het echt nodig is. Lees voor je vertrek nog eens de handleiding na over hoe je zo zuinig mogelijk rijdt, of googel even enkele tips. Wees zelf geen horizonvervuiler voor andere kampeerders. Kijk dus altijd even om je heen voor je ergens een plaatsje opeist. Met deze ingesteldheid zal je zelf ook op zoek gaan naar een plekje waar nog niemand staat. Laat alles in de natuur staan en als je plukt, doe het dan met mate en met toestemming van bijvoorbeeld de boer. Als een kampvuur is toegestaan, hou het maken van vuur dan ook beperkt.  

Ga voor een groene kampeeruitrusting 

Investeer in zonnepanelen om de levensduur van accu’s te vergroten. Indien mogelijk, gebruik dan zoveel mogelijk de stroom van de camping zelf of van je zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen stroom leveren voor al je elektrische apparaten, maar voor ultieme rust en zuinigheid laat je ze beter gewoon thuis. Vermijd in ieder geval het opwekken van elektriciteit met de motor. Ga op zoek naar uitrusting die in ons land werd gemaakt en geef hier wat meer geld aan uit. Duur materiaal dat op een duurzame manier werd vervaardigd, gaat langer mee.   

Groen kamperen te voet


Ga te voet of met de fiets 

Deze tip lijkt misschien logisch, maar stem de bestemming van je kampeervakantie af op leuke fiets- en wandeltochten als je duurzaam wilt reizen. Zo kan je de auto (indien je met de caravan reist) of de camper gewoon op z’n plaats laten staan. Investeer desnoods wel in goeie wandelschoenen of een fietsendrager.  

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.