Griekenland: Grand Tour

camper-griekenland-ferry

Kees en Carla Witvliet trokken met de camper naar Griekenland voor een unieke roadtrip, die hen voerde langs prachtige vissersdorpjes, uitzonderlijke historische sites en ongerepte kusten. Ontdek een Grieks verhaal dat doet dromen...

Een link naar hun route op Google Maps vind je hier. 

Toeeeeeeeeet! Majestueus glijdt het kolossale schip ‘Cruise Olympia’ van Minoan de haven van Ancona binnen en brengt zo een groet aan de stad. Na onze incheck bij het havenkantoor met behulp van de ons toegestuurde tickets, krijgen we een kaart met daarop onze bestemming - Igoumenitsa - en de sleutelkaart van onze hut. De bestemmingskaart leg je voor de voorruit, je volgt eenvoudig de aanwijzing van het personeel op en voilà, je staat in de juiste rij opgesteld en het wachten kan beginnen. Na enig manoeuvreerwerk is de medewerker tevreden en sluit je de kampeerauto aan op stroom. Zo blijft de koelkast z’n werk doen, want de gaskraan moet aan boord gesloten blijven. Wij nemen onze tas met spullen voor de nacht mee en verlaten het autodek, op zoek naar onze hut. Goed de aanwijzingsbordjes volgen is het credo want een schip met tien dekken is een waar doolhof! Tegen de tijd dat je in Griekenland aankomt heb je het idee aardig de weg te weten. Achttien vaaruren later worden we keurig het schip afgeleid. Top! We zijn in Griekenland! 

met camper caravan door Griekenland

Zicht op zee

Dit schiereiland is onze eerste bestemming, op zo’n 120 km. vanaf Igoumenitsa. Een strakblauwe lucht, volop zon en naast ons de zee, we hebben er zin in! Dat er weinig verkeer op de wegen rijdt, weten we inmiddels. Wel verbaast ons het soms mooie, vernieuwde wegdek. Vlak voor Lefkas, bij Preveza, rijden we door een toltunnel (€ 5) waarna je via een originele brug Lefkas oprijdt. Om een boot door de vaargeul te laten passeren, draait deze brug een kwartslag. We rijden door Lefkada- stad naar onze bestemming, een kampeerautoparking naast een taverne aan zee. Drie kilometer voor Agios Nikitas, een autovrij vissersdorpje. Deze, ons bekende kampeerautoparking is geweldig door z’n ligging en voorzieningen. ‘s Morgens vroeg duik je zo de zee in, toilet, douche en zelfs een zwembad zijn aanwezig, evenals wifi. Overdag is het druk met strandbezoekers, ’s avonds geniet je in alle rust van de kabbelende zee en sterrenhemel. 

met camper caravan door Griekenland

Fietsen naar Agios Nikitas is fantastisch door het overweldigende uitzicht op loodrechte kliffen en een zee met zoveel tinten blauw. Dat krijg je niet op de foto!. Onze laatste nacht brengen we door op camping Vassiliki Beach (www.campingvassilikibeach.com). Het is gelegen op het zuidelijkste puntje van Lefkas met een geliefde baai voor windsurfers. Van hieruit vertrekt tweemaal daags de boot met de klinkende naam ‘Captain Aristidis’ naar Kefalonia. Je koopt bij het havenkantoor een ticket (kampeerauto + 2 pers. € 85) en genietend van zon en zee rijd je een uur later in Fiscardo de boot af. 

Mummie 

Voldaan bereiken we camping Argostoli Beach, zo’n twee kilometer vanaf de hoofdstad (www.camping-argostoli.gr). Welkom geheten door een symfonieorkest van krekels zoeken we verkoeling onder de olijfbomen. Hoewel het september is, geeft de thermometer nog dik 30 graden aan. Argostoli is ons eerste fietsdoel, een stad met een mondaine winkelstraat en plein, gezellig om ’s avonds op een terrasje neer te strijken. De volgende morgen hebben we een verrassende ontmoeting met een groep reuze zeeschildpadden die rond de vissersboten in de haven zwemmen, fantastisch! Dagelijks komen zij hun portie visafval ophalen dat ze als het ware op een presenteerblaadje krijgen aangereikt. Onze dag kan niet meer stuk. 

met camper caravan door Griekenland

Wij nemen afscheid van Kefalonia met een bezoek aan het Agios Gerasimosklooster en kathedraal. Genoemd naar de beschermheilige van Kefalonia. Zijn mummie ligt hier in een zilveren kist opgebaard. Tijdens ons bezoek wordt de kist zelfs met veel ceremonieel geopend om vervolgens bezoekers de gelegenheid te geven de mummie te kussen! Dit laten wij aan ons voorbij gaan. Vooral de kathedraal is een bezoek meer dan waard door z’n prachtige beschilderingen. Dan wacht de boot in Poros voor de oversteek naar het vasteland, Killini op de Peloponnesus  (camper + 2 pers. € 82,50). Tijdens de overtocht van ongeveer anderhalf uur mijmeren we nog na over dit prachtige, opvallend schone eiland. 

met camper caravan door Griekenland
met camper caravan door Griekenland

Olympisch dorp 


Eenmaal aan land zetten we koers richting Olympia, de bakermat van de Olympische spelen. We gaan eeuwen terug in de tijd, dwalen langs overblijfselen van tempels, lopen door de poort het atletiekstadion binnen en staan zowaar zelfs op de startstreep. Indrukwekkend zijn de overblijfselen van de gebeeldhouwde zuilen en pilaren waaraan je ontelbare uren handwerk kunt aflezen. Dat dit ‘Olympisch dorp’ ook nog eens op een prachtige locatie ligt, maakt het bezoek dubbel en dwars waard. 

met camper caravan door Griekenland

Voldaan zoeken we richting de kust een overnachtingsplek die we vinden op camping Tholo Beach in Zacharo (www.campingtholo.gr). Na een verkoelende duik in zee volgt ’s nachts in dromenland zowaar de huldiging met een kroon van olijventakken, dat waren nog eens prijzen. ’s Morgens worden we al vroeg gewekt door de zon, fijn, want ons doel is het zuidelijkste puntje van de Peloponnesus, Finikounda. Een prachtige rit door eindeloze olijfgaarden, kleine dorpjes om uiteindelijk weer zicht te krijgen op het diepblauwe zeewater. Wij strijken neer op camping Thines (www.camping-peloponnese.com)  en boffen met een plek pal aan zee. 

Kanaal van Korinthe

Ons ‘rondje’ Peloponnesus is nog niet af zodat we met veel plezier de kampeerauto starten, ditmaal richting Nafplio. Nafplio was in vroegere tijden de hoofdstad van Griekenland. We passeren Sparta, klimmen naar grote hoogtes waar het zomaar tien graden kouder is en komen tenslotte in de tuinbouwstreek. Want ja, die lekkere tomaten in de Griekse salades moeten toch ergens vandaan komen. Kolossale cruiseschepen liggen in de haven van Nafplio, het hectische leven van de stad verdrijft de rust van de bergen. We slenteren door het sfeervolle oude centrum dat Italiaans aandoet. Campings liggen op zo’n 10 km. afstand van de stad, wij belanden in Plaka Drepanau op camping New Triton (www.campingnewtriton.com). 
 

met camper caravan door Griekenland

Na een overnachting in de haven van Mesolongi passeren we voor de tweede keer door de toltunnel bij Preveza, zo is de cirkel rond! Onze laatste twee nachten brengen we door op camping Drepanos in Igoumenitsa (www.drepano.gr). Met zicht op de haven geniet je van al het scheepvaartverkeer, zo vanuit je stoel voor de kampeerauto! En dan moeten ook wij ons melden in de haven, het Griekse feest is ten einde. En ja, wat een vriendelijkheid hebben we ondervonden en bovenal wat een voortreffelijke service. Zo is er op iedere, door ons bezochte camping, gratis wifi. Perfect!  Wat zullen we straks thuis in bed onze achtergrondmuziek van de zee met het zachte gebrom van de vissersbootjes missen, adieu Griekenland! 

 

Tekst en foto’s: Kees en Carla Witvliet
Bron: Kampeerwereld

 

met camper caravan door Griekenland

Heb je zelf een roadtripverhaal dat je met de Campaway-community wil delen? Stuur dan een mailtje naar contact@campaway.be. Volg  onze Instagrampagina en deel je posts met #campaway. 

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.