Getuigenis: Reis met uw kot in eigen land

Reizen in eigen land met de kampeerwagen

Maaike Floor, journaliste bij Gazet van Antwerpen, deed het al voor. Ze trok vorig jaar met de kampeerwagen, en haar twee zoontjes, door België. Op één week alle bezienswaardigheden van ons land aandoen, is natuurlijk niet realistisch. Dus werden er per dag een stuk of drie plekken bezocht die de moeite waard zijn. Het inladen verliep wat hectisch, maar nadat de kinderen het levensgroot speelparadijs die de camper voor hen is verkend hadden, kon de vakantie beginnen.  
Lees hieronder hun reisverslag.

Reizen in eigen land met de kampeerwagen

Eerste tussenstop: Garnaalkroketten aan zee

Belgischer kan niet. De garnaalvissers zijn immaterieel erfgoed volgens Unesco, dus met zo’n kroket eet je eigenlijk een culinair stukje België op.
Ondanks dat het onze eerste keer op de baan is met een grote motorhome, verloopt de reis naar de zee vlot. Parkeren lukt probleemloos aan de jachthaven van Zeebrugge.
Meteen verzamelen de kinderen ook hun eerste souvenirs, schelpen en wat zeewier.
Via de Spioenkop, een uitkijktorentje in Wenduine met stripfiguren van Kiekeboe, gaat de reis verder de kust af naar De Panne. Hier heeft België met De Westhoek een écht natuurgebied. Nadat de kinderen de duinen en het strand verkend hebben, is het tijd voor onze eerste overnachting op een plekje vlak naast het natuurgebied.

Volgende halte: Scheepswrakken, bommen en bunkers in de Westhoek

Het is gezellig wakker worden in de motorhome en al snel vult deze zich met de geur van zelfgemaakte koffie. De dag staat in het teken van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Zo’n bezoek aan een echt scheepswrak waarmee Britse troepen werden geëvacueerd uit Duinkerke en aan een oude commandobunker blijven toch wel spannend.
Om het oorlogsverhaal even te onderbreken, gaan we naar de stoeltjeslift in Westouter, die de Zwarteberg met de Rodeberg verbindt. Het is de enige téléphérique in België.
Een bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele leert ons nog meer over de WO I. En om 20u staan we aan de Menepoort in Ieper voor de Last Post. Allemaal nog grootser en imposanter dan we verwacht

Etappe drie: Het geheim van Manneke Pis ontdekt

De volgende dag is het tijd om een bezoek te brengen aan onze hoofdstad, met het Atomium en Manneke Pis als bekendste toeristische trekpleisters. De motorhome parkeerden we aan Tour & Taxi’s om zo met de fiets de stad in te trekken. En het geheim van Manneke Pis volgens de jongste? “Er zit gewoon een kraan in, maar dat mag je aan niemand vertellen.”

Vierde halte: Urban exploring te Henegouwen

In Henegouwen worden we ondergedompeld in de geschiedenis van de mijnindustrie. Het oude badhuis van de mijnsite van d’Hensies-Pommeroeul leent zich uitstekend tot urban exploring. We vinden er zelfs nog oude verzekeringspapieren van de mijnwerkers.
We rijden door naar het Canal du Centre bij Strépy en overnachten op een mooie plek aan het water. Op de rivier varen boten voorbij en op de oever zien we kwikstaartjes.

Vijfde stopplaats: Namen aan je voeten

Vervolgens zetten we koers naar Namen, om er de citadel te bewonderen. Zelfs met de motorhome kun je helemaal naar boven rijden. Het uitzicht over de stad en de Maas is prachtig. De citadel was vroeger een stadje op zich, waar zeventiende-eeuwse soldaten de plak zwaaiden. Nu struinen er toeristen rond, staan verliefde koppeltjes te kussen of strekken de inwoners van Namen er de benen.

Reizen in eigen land met de kampeerwagen

Laatste tussenstop: De oevers van de Semois

We zijn aanbeland in de Ardennen, op onze kampeerplaats aan de oevers van de Semois. Het is onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de Burcht Reinhardstein in Ovifat, het hoogst gelegen kasteel van België. En in het dorpje Kanne proeven we de beste rijstevlaai ooit. Deze smaakt dubbel zo lekker na een bezoekje aan de mergelgrotten met zijn kilometerslange ondergrondse gangenstelstel.

En zo breekt onze laatste avond in de motorhome aan. “Gaan we dan terug naar ons huis dat niet rijdt?” vraagt onze jongste zoon met een droevig gezicht. Blijkbaar is na een week een rijdend huis de norm geworden.

Vergeet niet je reisverhalen te delen met #reismetuwkot en #campaway

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.