Getuigenis: Met de campervan door La Douce France

Roadtrip met de campervan

Niets leuker dan op een druilerige winterdag terug te blikken op die heerlijke zonovergoten vakantie met obligaat bijhorende zwoele zomeravonden en frisse wijntjes. 
Kirsten en Gaëtane mijmeren nog even weg bij de herinnering aan hun rondrit met de van door La Douce France afgelopen zomer. Ze laten ons meegenieten van hun avontuur en geven ook enkele handige tips mee voor wie er in de toekomst ook opuit wil trekken. 
Alvast enkele cijfers om de reis samen te vatten: 10 dagen, 2.100 km, € 95 péage, 9,5 flessen wijn, honderden meegekweelde liedjes en ontelbare prachtige herinneringen.

Dag 1: van Brussel naar Equihen-Plage (Côte d’Opale)

De koffers zijn gepakt, de sfeer zit goed en de benzinetank is vol. Laat de reis beginnen!
We halen de van op in Brussel en zetten koers naar het zuiden. Onze eerste stop is de Franse kustgemeente Equihen-Plage in het departement Pas-de-Calais aan de Côte d’Opale. 

We vinden een prachtig plekje hoog op de kliffen. Nadat we ons installeren – waar leggen we al onze uitgepakte spullen best? – genieten we van ons eerste (maar zeker niet laatste) wijntje bij een onevenaarbaar uitzicht. 
Het weer zit nog even niet mee, maar in slaap vallen met het geluid van de regen op het dak, heeft ook zijn charmes. Tot hét algekende dilemma: to pee or not to pee …

‘s Morgens worden we gewekt door een hoop zeemeeuwen die graag als wekker functioneren en enkele mosselrapers die ons met plezier introduceren in deze lokale activiteit. Maar niet voor we nog even van het uitzicht genieten met een koffietje. Ons koffiemomentje om de dag te starten is heilig, en hier hoort dan ook de perfecte tas bij: onze eigen, gepersonaliseerde tas! Heerlijk wakker worden zo.

Toptip: Leg voor je vertrek alvast je toiletgerief, pyjama, enkele kleren voor de eerste dag, … in de kast. Zo hoef je hier ’s avonds laat na aankomst of ’s morgens vroeg als het nog wat nat en koud is niet naar op zoek in de valies die je zo handig in de koffer hebt opgeborgen. 
Zorg er ook voor dat je een dekentje bij de hand hebt. De avonden kunnen soms wat fris zijn. 

roadtrip met de campervan


Dag 2: Op naar de Mont St-Michel 

Het coronavirus doet ook in Frankrijk de ronde. Hierdoor worden onze plannen wat in de war gestuurd en moeten we onze route wat aanpassen. Maar laat dat nu net het grote voordeel zijn van reizen met een kampeerwagen. We pakken ons boeltje samen en zetten onze tocht verder, zij het met gewijzigde bestemming: Mont St-Michel. 

We komen aan in het havenstadje Honfleur. Natuurlijk kunnen we een lekker vers stukje vis als middagmaal niet versmaden. We kuieren nog wat door het dorpje en zoeken nadien onze overnachtingsplaats op. Op een doorreiscamping, in de schaduw van de Mont St-Michel, houden we halt en plannen ons uitstapje voor de volgende dag alvast voor we onder de wol kruipen. 
Deze keer worden we gewekt door enkele ganzen met een identiteitscrisis. Iemand zal hen toch eens moeten zeggen dat ze geen hanen zijn. 

Toptip: Bereid je ook smartphone-gewijs voor op je trip. Download zeker de Park4Night-app. Dankzij deze topapp en zijn zoekfuncties vind je de ideale overnachtingsplek. Op zoek naar een doorreiscamping of een ongerept plekje ‘en pleine nature’? Met een paar swipes vind je het allemaal. 
Vergeet ook niet een roadshow playlist samen te stellen die je onderweg luidkeels meebrult. Plezier verzekerd, en elke keer je later één van je favoriete liedjes terug hoort, zit je weer instant in die camper. 

Dag 3: Richting Côte Ouest 

Op naar de zon! Na ons oorspronkelijk ongeplande maar zeer geslaagde bezoek aan de Mont St-Michel rijden we richting Sables-d’Olonne, een badplaats in West-Frankrijk aan de Atlantische Oceaan. Dankzij de Park4Night-app vinden we opnieuw een prachtige kampeerplek met een formidabel uitzicht.
Wakker worden met het geluid van de golven en enkele surferboys, er zijn ergere dingen in het leven! We genieten van een lekker ontbijtje en maken een flinke ochtendwandeling in de duinen alvorens onze weg verder uit te stippelen.

 


Toptip: Parkeer je van zo dat je ’s ochtends het dak kan openritsen en vanuit je bed je koffietje kan opdrinken met een prachtig uitzicht. Let wel, als je ’s avonds zo nog even van het uitzicht wil genieten, kunnen enkele nieuwsgierige vleermuizen dit aanzien als grot en even dag komen zeggen. We verschoten ons een bult! 

roadtrip met de campervan

Dag 4 - 6: Next stop, Île de Ré

Na een vlotte rit – maar serieus, hoeveel ronde punten heeft een baan nodig? – komen we aan op het vakantie-eilandje Île de Ré. 
Hoe leuk het leven on the road ook is, het is ook fijn om ergens een paar dagen langer te verblijven. We hebben drie nachten op een échte camping met zwembad, fietsverhuur en degelijk sanitair gereserveerd.  
En dat de wereld klein is, ontdekken we wanneer we hier een vriend tegenkomen die met zijn fiets en tent rondtrekt. What are the chances? 

Toptip: Zorg ervoor dat alles goed vastzit en opgeborgen is, zodat je niet na de eerste rotonde je hele hebben en houden bijeen kan rapen. 

roadtrip met de campervan


De Tour de France doet vandaag Île de Ré aan, waardoor wij dan ook maar onze wielerbenen insmeren en het eiland per fiets verkennen. 
We bezoeken het charmante vissersdorpje La Flotte en genieten er van een heerlijk (en goedkoop) stukje vis in een gezellig restaurantje aan de haven. 

Onze laatste dag hier vullen we met wandelingen langs prachtige vergezichten, gezelschapspelletjes, een lekkere zelfbereide maaltijd en Netflix met een glaasje wijn en chocolade. Zei er iemand iets over leven als God in Frankrijk? 

Dag 7 - 8: Via La Rochelle naar Arvert

In het schilderachtige dorpje Arvert stoten we op een verborgen parel. Onze slaapplaats biedt en 360° uitzicht over de rivier met zijn idyllische vissersbootjes en het dorp. Ons geluk kan niet op als we merken dat we de plek helemaal voor onszelf hebben. Het lijkt alsof nog niemand anders dit geheim stukje natuurpracht ontdekt heeft.


Via een lokale, toegegeven ietwat rare, inwoonster leren we dat wanneer de eb-vloed coëfficiënt een bepaalde waarde heeft, de zone overstroomt. Gelukkig, zo zegt ze ons, is er hier nu geen gevaar voor. We besluiten te vertrouwen op haar kennis en maken ons klaar voor de nacht. 

Onze overnachtingsplek kan ons zo bekoren, dat we besluiten hier nog een dagje langer te genieten van de rust, het uitzicht, het zonnetje, lekker eten en een goed boek.

roadtrip met de campervan

Maar… aan alle mooie dingen komt een einde, zo ook aan onze reis. Het wordt stilaan tijd om terug huiswaarts te keren. Uiteraard niet zonder eerst nog een paar zaken van onze reisbucketlist te strepen: apéro op het strand: check, ontbijt op het strand: check.

Toptip: Investeer voor je vertrek in degelijk kookmateriaal. Een echte aanrader is de pot-pan-vergiet combo van het merk Brunner. Op voorhand wat makkelijke éénpansrecepten opzoeken is ook altijd handig.

Dag 9: Chenonceaux, here we come

Onze laatste must-see is het kasteel van Chenonceau, één van de mooiste en statigste kastelen in de Loirevallei. De prachtige tuinen, het luxueuze interieur, … deze twee dames voelen zich al helemaal thuis in het ‘château des Dames’.

Park4Night brengt ons opnieuw naar een top-slaapplek midden in de natuur, met zicht op het kasteel. Niets beters om de reis in schoonheid af te sluiten.

Toptip: Zet je van, camper of caravan ifv van de beweging van de zon. Zo kan je ’s avonds zo lang mogelijk buiten genieten van het avondzonnetje. Hou er ook rekening mee dat je niet te dicht bij het voortuintje van de buren staat.

Dag 10: huiswaarts…

Een laatste keer wakker worden in de van. Wanneer we ons warrige hoofd buiten steken worden we getrakteerd op een prachtig tafereel. Vanachter het kasteel stijgen enkele luchtballonnen op en vliegen over het bos. Hun reflectie in de rivier maakt het plaatje compleet. Deze postkaartview verjaagt zelfs het meest hardnekkige ochtendhumeur, mocht er al zoiets bestaan op vakantie.

roadtrip met de campervan

Top-toptip: Geniet! Geniet van slow living, geniet van de vrijheid, geniet van de onverwachte momenten die je beleeft, geniet van de gesprekken met elkaar in de wagen en van de stiltes tussendoor. 

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.