Ga veilig de baan op met de caravan

Ga veilig de baan op met de caravan

Met een caravan achter de wagen de weg op is altijd een beetje spannend, ook voor een ervaren chauffeur. Een goede, stabiele wegligging is cruciaal voor een veilige trip. Met onze handige veiligheidstips weet je waarop te letten en verminder je de kans dat jouw caravan gaat slingeren. Zo kan je met een gerust hart de baan op.

Juiste verdeling van bagage

Caravans hebben handig veel opbergruimte, zoals extra bankkastjes en bovenkastjes. Hierdoor kan je makkelijk al je spullen die je nodig hebt tijdens jouw vakantie meenemen. Let echter wel op dat je bij het inpakken van de caravan aandacht besteedt aan een goede gewichtsverdeling.

  • Plaats zware bagage zo laag mogelijk en vermijd deze in de bagagevakken boven het hoofd te plaatsen. Kies er ook voor om zware bagage zo dicht mogelijk bij de wielas te plaatsen.
  • Zorg ervoor dat deze bagage gelijkmatig verdeeld is over de linker- en rechterkant van de caravan. 
  • Verdeel nadien de lichte voorwerpen over de resterende bergruimte. 
  • Zorg ervoor dat alle bagage goed vastzit en dat de kastjes dicht zijn, zodat jouw spullen niet kunnen verschuiven wanneer je een bocht neemt. 


Gewichtsverhouding auto en caravan

Niet alleen dien je aandacht te besteden aan de gewichtsverdeling in de caravan, ook een goede gewichtsverhouding tussen de auto en de caravan is belangrijk voor een stabiele wegligging.
Een zwaardere auto zorgt voor meer stabiliteit. Wanneer je alle bagage in de caravan legt, heb je een relatief lichte auto tov een zware caravan. Een lichtere auto heeft minder controle over een zware caravan, mocht deze onverhoopt gaan slingeren op de weg. Leg daarom ook een deel van de zwaardere bagage in de kofferbak van jouw auto. Hou hierbij steeds rekening met het maximale laadvermogen van zowel de auto als de caravan.

Controleer de banden

Controleer voor je vertrek of je banden voldoende zijn opgepompt en niet beschadigd zijn. Minder dan 2 mm of scheurtjes? Tijd voor een bandenwissel.
Meet na het laden van de caravan en wagen de bandenspanning van beide voertuigen en pas aan indien nodig. Te weinig lucht in de banden vermindert het draagvermogen met een mogelijke klapband als gevolg. Een te veel aan bandenspanning gaat dan weer ten koste van het rijcomfort. Voor doorsnee caravanbanden geldt 3 bar als vuistregel. Welke bandenspanning de juiste is voor jouw auto, vind je terug op de bandenspanningstabel. Dit is een sticker die je terugvindt in de auto, vaak aan de binnenkant van het brandstofklepje, in de deurpost of achter de zonneklep.

Pas je rijstijl aan

Een auto met caravan is heel wat langzamer dan je vaak gewend bent. Ons advies is dan ook: vermijd het inhalen van andere wagens of doe dit enkel wanneer je 100% zeker bent dat je geen gevaarlijke situatie creëert voor het verkeer achter en rond je.
Pas ook je snelheid aan. In België is de maximale toegestane snelheid op de autostrade indien het gewicht van jouw wagen en de caravan 3500 kg overschrijdt beperkt tot 90km/u. Je zoekt voor je vertrekt best even op wat de specifieke regelgeving hieromtrent is voor de landen die je aandoet.

Wat als…?

Wat als de caravan toch plots begint te slingeren? Blijf vooral kalm en ga niet vol in de remmen.
Laat het gaspedaal los en rem af door de remdruk gelijkmatig op te bouwen. Probeer zeker niet tegen te sturen om de slingerbeweging te counteren, maar blijf recht vooruit sturen.  

Snelheid verminderen is de enige mogelijkheid om je caravan terug de nodige stabiliteit te geven.
Neem vervolgens rustig adem en rij met gematigde snelheid tot aan de volgende parkeerplaats om de banden en belading na te kijken en indien nodig aan te passen.

Zo, dan rest er ons niets anders meer dan je een veilige trip toe te wensen!

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.