Verzekeringen voor je caravan of camper

verzekeringen camper en caravan

Met een goede verzekering kan je met een gerust gemoed op vakantie vertrekken. Een camper- of caravanverzekering ga je het best aan bij een maatschappij die hierin is gespecialiseerd. Weet je niet welke verzekering het beste bij je past? Wij geven je alvast een aantal tips om een geschikte verzekering te herkennen.

Kijk na of je inboedel in de camper of caravan gedekt is

Gespecialiseerde verzekeringsmaatschappijen bieden voordelige tarieven aan om de inboedel te verzekeren tegen brand en diefstal. Alle losse voorwerpen zoals kleding, laptops en fotoapparaten zijn dan gedekt in geval van brand of diefstal. Enkele maatschappijen bieden hiervoor een gratis uitbreiding in de brand- en diefstalverzekering van de woning.

Kies altijd voor een omniumverzekering

Met een omniumverzekering voor je voertuig ben je altijd het beste af. Een omnium verzekert je tegen eigen schade, brand, diefstal, diefstalschade, glasbreuk, hagelschade, natuurkrachten en aanrijding met dieren. Daarbovenop bieden gespecialiseerde verzekeringsmaatschappijen een Engelse vrijstelling aan voor de eigen schade die de eigenaar berokkent aan de camper of caravan (denk aan een kapotte bumper nadat je tegen een paaltje bent gereden). Bij een Engelse vrijstelling krijg je het volledige schadebedrag terugbetaald wanneer de schade hoger ligt dan het bedrag van de vrijstelling. Is de schade kleiner dan het bedrag van de vrijstelling, dan blijft de schade ten uwe laste.

Verzeker je camper of caravan in combinatie met je personenwagen

De meest voordelige verzekering sluit je af in combinatie met je personenwagen. De meeste gespecialiseerde camper- en caravanverzekeraars bieden zo’n combinatie aan, waardoor je minstens 50 procent minder betaalt, afhankelijk van de maatschappij.

Neem een camper- of caravanverzekering met reisbijstand

Een verzekering met reisbijstand dekt de bijstand voor je camper of caravan in geval van pech of ongeval. De camper en de passagiers worden gerepatrieerd indien het voertuig niet kan worden hersteld. Let op het gewicht: voor motorhomes van meer dan 3,5 ton is de formule voor reisbijstand anders. Voor caravans bieden gespecialiseerde verzekeringsmaatschappijen aangepaste depannage, sleep- en repatriëringsdiensten.

Lees de kleine lettertjes

Deze tip spreekt vanzelf en moet altijd worden toegepast bij het ondertekenen van eender welk document: lees de volledige beschrijving van de verzekering, ook de kleine lettertjes. Weet je bijvoorbeeld wat er gebeurt in geval van een totaal verlies? Gespecialiseerde verzekeringsmaatschappijen bieden 24 en zelfs 30 maanden zonder waardevermindering aan. 

Opgepast met doorverhuren

Wees voorzichtig met het doorverhuren van je eigen camper of caravan aan derden. Respecteer alle voorwaarden uit de verzekeringspolis om volledig gedekt te zijn. Garantievoorwaarden kunnen worden beperkt door het buitengewone gebruik van de camper of caravan, met name verhuur. Ook de restwaarde kan worden beïnvloed door een abnormaal hoog aantal gereden kilometers.

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.